НОВИНИ

Амстердам обмисля преместване на "червените фенери"

Амстердам е на път да измени един от символите си пред света. Трите управляващи партии в градския съвет изготвиха серия от предложения за прословутия квартал на "червените фенери", включително за преместването му на друго място. Причината - кварталът Де Вален вече привлича не толкова клиенти, колкото тълпи от туристи, които не консумират предлаганите услуги, а само пречат на бизнеса.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 01.11.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Кварталът Де Вален в Амстердам е център на проституцията от векове заради близостта му до доковете, но напоследък клиентите посещават предимно жени в хотели или ги търсят в интернет. Така много от витрините с червени светлини остават празни, чуват се и гласове за тяхното затваряне.

Градската управа предлага преместване, така че труженичките от района да работят без проблемите, създавани от туристи. Сред идеите са хотелски стаи с алармена система, сейфове за пари и скъпоценности и охранителни камери. Там жриците ще остават анонимни и далеч от туристическите камери.

През юни градската управа отчете, че не е успяла в усилията си да облагороди и изчисти Де Вален. В стария център още съществува "монокултура" на туристически магазини и евтини кафенета и барове, властите не са успели да се справят с трафика на хора и принудителната проституция, отбелязва докладът по темата.

Амбициозната програма за почистване на прословутия квартал беше започната преди 10 години от тогавашния член на градския съвет Лудвиг Асшер, който сега е лидер на социалдемократическата Партия на труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Единението е всенародно усилие в името на високи цели
Румен Радев: Единението е всенародно усилие в името на високи цели
​Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО  Единен тризъбец 2018
​Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО "Единен тризъбец 2018"