Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

​Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО "Единен тризъбец 2018"

Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО след края на Студената война - "Единен тризъбец 2018". Учението навлезе в активната си фаза - с полеви стрелби в централна и източна Норвегия, с военноморски маневри в Северния Атлантик и Балтийско море и въздушни рейдове над три държави. Екип на "По света и у нас" следи учението на място.

Александър Марков
от Александър Марков
20:26, 01.11.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

50 000 войници, 250 самолета, 65 кораба и плавателни средства и над 10 000 машини и автомобили участват в учението "Единен тризъбец 2018" - най-голямото учение на НАТО от три десетилетия.

Учението, в което участват всички 29 страни-членки на НАТО, Швеция и Финландия, разиграва фиктивен сценарий: възстановяване суверенитета на държава-съюзник, след като е била нападната.

ген.-майор Дейвид Фърнес, командващ Втора дивизия на Морската пехота на САЩ: Целта на учението е да дойдем тук бързо, да се разгърнем с техника и оръжие и да си свършим работата. Това правим в момента.

Превземане на градове, амфибийни десанти, боеве във въздуха са само част от упражненията в учението.

Съединените американски щати участват с най-големия контингент от 14 000 войници, 1100 от които са морски пехотинци. Някои от тях излитат за поредното учение.

Морските пехотинци използват постоянно складирани в секретни точки в Европа бойни бронирани машини, оръжия и гориво, което позволява на САЩ да ротира военни в Европа с минимум пренасяне на оборудване през Атлантика.

майор Джордън Кокрин, Втори експедиционен корпус на Морската пехота на САЩ: Половината техника, която виждате зад мен, беше извадена от пещери в Норвегия през октомври. Това ни дава възможност да установим лагери като този и да отговорим на всяка криза изключително бързо.

Разузнавателни роти патрулират през няколко километра край всеки стратегически важен път.

ефрейтор Кайл Грал, Втори лековъоръжен разузнавателен батальон, рота "Алфа", САЩ: Това е амфибийна лековъоръжена бронирана машина с 25-милиметрово автоматично оръдие, две 8-милиметрови картечници и система за наблюдение до 9000 метра. Ние сме разузнавателна рота - излизаме, намираме врага и научаваме всичко, което трябва да знаем за него.

За пръв път след края на Студената война американски самолетоносач - "Хари Труман" с ударна група, ще навлезе в Арктическия кръг в рамките на учението.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Амстердам обмисля преместване на червените фенери
Амстердам обмисля преместване на "червените фенери"
Борисов и Нетаняху обсъдиха отношенията България - Израел в Евксиноград
Борисов и Нетаняху обсъдиха отношенията България - Израел в Евксиноград