НОВИНИ

​Ангела Меркел пое отговорността за лошото представяне на своята партия

Ангела Меркел пое днес отговорността за лошото представяне на своя Християндемократически съюз на регионалните избори в Берлин и призна фактора миграция. Партията й получи едва 17,6 на сто - най-лош резултат на местни избори, при това само две седмици след сходен вот в североизточната част на Германия. Печеливша се оказа крайнодясната Алтернатива за Германия, която събра подкрепа над 14 на сто в столицата и е на път да се вклини трайно в политическия пейзаж на страната.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:04, 19.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

До партийния кандидат за столичен кмет Франк Хенкел, Меркел пое своята част от отговорността за изборния неуспех като партиен лидер и канцлер. Тя отново обеща да не използва вече израза "Ще се справим", с който си навлече много критики във връзка с миграционния натиск.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ако знаех каква промяна искат хората в миграционната политика, щях да съм подготвена да мисля и да разговарям по темата.

Канцлерът допълни, че ако беше възможно, би върнала времето назад, за да се подготви по-добре за мигрантския поток.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ако хората не искат да се повтори миналото лято с безконтролна и незаконна миграция, аз ще се боря за това. Никой не иска повторение на миналото лято, включително и аз.

Канцлерът обеща да разяснява по-добре своята политика на интеграция. Тя обаче не отстъпи пред призивите на популистите, които настояват за забрана на приема на мигранти - мюсюлмани.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Подобна мярка противоречи на конституцията, на нашите международни задължения като страна, но преди всичко на моралните устои на Християндемократическия съюз. Партията и аз не можем да тръгнем по този път.

Меркел не каза дали ще се кандидатира на федералните избори догодина. Християндемократи и техния баварски съюзник Християнсоциалния съюз си размениха обвинения за сегашното лошо представяне.

Според наблюдатели скърцането в управляващата коалиция е сред причините за възхода на крайнодясната "Алтернатива за Германия". След вота в Берлин тя вече е представена във властта в 10 от общо 16 провинции и на националния вот догодина се вижда най-малко като трета политическа сила в страната.

Социалдемократите на настоящия кмет на Берлин Михаел Мюлер взеха близо 22 процента и ще преговарят с всички партии за управляваща коалиция с изключение на "Алтернатива за Германия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пороен дъжд с градушка се изсипа във Видин ​
​Пороен дъжд с градушка се изсипа във Видин ​
Малка ВЕЦ унищожи тонове риба в река Ботуня край Враца
Малка ВЕЦ унищожи тонове риба в река Ботуня край Враца