НОВИНИ

Асандж е готов на преговори със САЩ по въпроса за неговата екстрадиция

Джулиан Асандж, основателят на сайта Уикилийкс, станал известен с публикуването на американски поверителни документи, е готов на преговори със САЩ по въпроса за екстрадицията му, заяви неговият шведски адвокат Пер Самуелсон.

bnt avatar logo
от БТА
09:52, 18.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
асандж готов преговори сащ въпроса неговата екстрадиция
"Той е готов на преговори по този въпрос и очаква инициатива от американска страна", заяви юристът.

Преди време основателят на Уикилийкс каза, че е готов да се съгласи на екстрадиция при условие, че американските власти помилват основния информатор на сайта - Брадли Манинг, който бе осъден на 35 години затвор. Вчера пресслужбата на Белия дом съобщи, че Барак Обама е взел решение за смекчаване на присъдата на Манинг и той ще бъде на свобода на 17 май.

От 2012 г. Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон, след като поиска убежище в тази страна, за да избегне екстрадиция в Швеция, където е заподозрян в сексуални посегателства. Асандж отрече тези обвинения и каза, че те са политически мотивирани. Той се опасяваше, че от Швеция може да бъде депортиран в САЩ, където го грозят 35 години затвор или дори смъртно наказание за публикуване на секретни документи.

Именно Брадли Манинг, който е бивш американски военнослужещ, е предал на Уикилийкс над 700 000 военни и дипломатически поверителни документа, а също така и видеофайлове, свързани с американската военна операция в Ирак в периода 2009 - 2010 г.

Днес Брадли Манинг е със сменен пол и вече се нарича Челси Манинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов e разговарял по телефона с новия председател на ЕП Антонио Таяни
Бойко Борисов e разговарял по телефона с новия председател на ЕП Антонио Таяни
Първата ваканция на Обама като бивш президент ще бъде в Южна Калифорния
Първата ваканция на Обама като бивш президент ще бъде в Южна Калифорния