НОВИНИ

Атентат навръх Първи май в Газиантеп, Турция

Един полицай загина и 23 души бяха ранени днес при експлозия на кола бомба пред полицейски участък в град Газиантеп, Югоизточна Турция, близо до границата със Сирия.Турските власти подозират, че извършителят е боец от "Ислямска държава".

Невена Бонева
от Невена Бонева
15:40, 01.05.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
атентат навръх първи газиантеп турция

Домът на заподозрения в Газиантеп беше претърсен, задържан е баща му. Очаква се ДНК тест да докаже дали версията на властите за атентатора е вярна. От съображения за сигурност са отменени първомайските прояви в града.

Съвпадението на атентата с днешния Първи май, в който много хора са навън, не е случайно; целта е да се всее страх у хората, те да не излизат навън, заяви ръководител на един от турските синдикати. Встолицата Анкара полицията е предприела антитерористични операции през нощта и е задържала четирима предполагаеми членове на "Ислямска държава", заподозрени, че подготвят нападение по време на манифестация за Първи май, съобщи Анадолската агенция.

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на няколко хиляди демонстранти да стигнат до площад Таксим. Както и предишни години, първомайските демонстрации на Таксим не са разрешени, определено е друго място в града. Площад Таксим е емблематичен за работещите в Турция. През 1977г. при сблъсъци на 1 май там бяха убити 36 души и над 130 бяха ранени.

Поклонението на лобното им място е знаков ритуал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи отнеха 9 шофьорски книжки
Полицаи отнеха 9 шофьорски книжки
Великденски обяд имаше и за пенсионери от Пловдив
Великденски обяд имаше и за пенсионери от Пловдив