НОВИНИ

Австралийското правителство отпусна 50 млн. австралийски долара заради пожарите

Австралийското правителство съобщи, че е отпуснало 50 милиона австралийски долара заради пожарите. Половината от тези пари ще бъдат изразходвани за възраждане на засегнатите животински популации, включително коали.

bnt avatar logo
от БНТ
06:13, 13.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Спешна мярка за възстановяване на дивата природа и в подкрепа на работата на учени, еколози и обществени организации в Австралия след опустошителните пожари.

Правителството отпусна 50 милиона австралийски долара, като половината от тези средства ще бъдат разпределени за лечение на ранени животни, а останалата част от сумата - за отчитане на загубите и възраждане на засегнатите животински популации.

Сюзън Лей, министър на околната среда на Австралия: Трябва да определим местообитанията, които се нуждаят от помощ и да осигурим храна, вода и подслон за животните.

Австралийските власти не разполагат с точни данни колко животни са загинали в пожарите. Според експерти става дума за милиони. Тревожните са предварителни оценки за броя на коалите.

Сали Бокс, служба за защита на видовете: Учените смятат, че 30 процента от популацията на коалите е изгубена - тук, в Нов Южен Уелс.

Австралия се бори от месеци с огъня. Австралийският премиер Скот Морисън призна, че е допуснал грешки.

Рейтингът на министър-председателя падна рязко, а австралийците го обвиняват, че е реагирал бавно и изглежда не могат да му простят, че замина на семейна почивка по време на криза.

Пламъците изпепелиха над 11 милиона хектара земя и причиниха смъртта на 28 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публикуват новите такси за толсистемата
Публикуват новите такси за толсистемата
Започва евтаназирането на животните от свинекомплекса в село Брестак
Започва евтаназирането на животните от свинекомплекса в село Брестак