НОВИНИ

Австрия с план за депортиране на бежанци

Австрия обяви план за репатриране на кандидати за убежище - 50 хиляди души до 2019-та година. Мигранти ще бъдат връщани и с военни самолети Херкулес.

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 31.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Наред с Швеция и Германия, Австрия е сред първенците по молби за убежище на глава от населението. Страната вече построи четири километрова ограда по границата със Словения, въведе граничен контрол, и е на челните места по екпулсиране.

Сега планира да засили тази мярка - 50 хиляди за три години. За целта в списъка със сигурни страни се прибавят Мароко, Алжир, Тунис, Гана, Грузия и Монголия. Създава се бърза десетдневна процедура за обработка на молбите за убежище от тези държави.

В момента Австрия поощрява с 370 евро бързотно отпътуване на неуспелите кандидати. С новия план сумата става 500 евро, ако те си тръгнат до три месеца без да чакат или обжалват решението по молбата за убежище. Ще се увеличат чартърните полети за депортиране, ще се използват и военни самолети. Ще има и информационни кампании в страните по произход.

Същевременно в Германия публикуван днес сондаж показва, че популярността на партията на Ангела Мрекел е паднала до най-ниското равнище от 14 години насам. Християндемократическият съюз и малкият й партньор Християнсоциалният съюз събират 34 на сто одобрение.

Коалиционният партньор социалземократите - 24 на сто. Рекорден рейтинг от 12 процента обаче бележи популистката Алетарнатива за Германия, която предложи при нужда на границата полицията да може и да стреля срещу бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Практичният подход на Кристалина Георгиева бързо й печели уважение в Брюксел
Практичният подход на Кристалина Георгиева бързо й печели уважение в Брюксел
Затварят едното платно на бул. Евлоги и Христо Георгиеви
Затварят едното платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"