НОВИНИ

БДЖ спря временно 14 пътнически влака заради липсата на локомотиви

От днес до 20 октомври временно се спира движението на 14 влака в страната, съобщиха от БДЖ. Причината е, че мотрисите ще бъдат пренасочени по други направления, където се очаква да има повече пътници след приключване на отпускарския сезон. По 12 от 14 маршрута ще бъдат пуснати автобуси, които да заместят влаковете и ще спират на същите спирки. По две от направленията обаче БДЖ досега не планира допълнителни превози - между Шумен и Варна и между Каспичан и Шумен.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:46, 30.09.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Шуменската гара ще трябва да се прости с три влака. Те са с разписание сутрин и вечер и са много натоварени.

Тодорка Николова - пътник: Това е дискриминация, бих го казала, да отиваме на такситата, в повечето случаи на частни таксита. Тройно и четворно, не двойно, 3-4 лв. е от тука, а на таксито трябва да дадеш 15-20 лв.

Симеон Йорданов - пътник: Би трябвало да ни осигурят допълнителен транспорт, като няма влак на разположение.

Пречката БДЖ да осигури автобуси по направления Варна-Шумен и Шумен-Каспичан е, че гарите се намират далече от републиканските пътища.

Инж. Ивайло Георгиев - ръководител на отдел "Организация на превозите" в БДЖ: Tам по-голям брой пътници използват нашите услуги и ще направим всичко възможно в рамките на една седмица да възстановим движението на влака.

А до тогава от БДЖ обещаха да пуснат автобуси поне по пунктовете с най-много пътници. Където не е възможно, ще се промени разписанието на следващите влакове. Останалите направления, които ще бъдат с временно спрени влакове са Карлово-Зимница, Карлово-Стара Загора, Карлово-Карнобат, Сливен-Карлово, Дупница - Петрич, Зимница-Сливен. От железниците обясниха, че такива мерки се налагат заради острия недостиг на локомотиви в страната.

Инж. Ивайло Георгиев - ръководител на отдел "Организация на превозите" в БДЖ: Ние се стремим влаковете, които се използват най-много, от най-много наши клиенти да създадем една сигурност в тяхното разписание.

Промяната е от днес до 19-ти или 20-ти октомври. Не се знае обаче дали тези срокове няма да се удължат, ако и след това не достигат локомотиви по по-дългите маршрути. Или да се вземат локомотиви от други маршрути, където да се промени движението. А в дългосрочен план се предвижда да бъдат ремонтирани около 50 локомотива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестрите от вътрешното отделение на болницата в Карлово може да напуснат
Сестрите от вътрешното отделение на болницата в Карлово може да напуснат
Двама работници пострадаха тежко при инцидент в ТЕЦ Марица Изток 1
Двама работници пострадаха тежко при инцидент в ТЕЦ "Марица Изток" 1