НОВИНИ

Белгия спира временно връщането на мигранти в Судан

Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи, че временно спира връщането на мигранти в Судан. Това решение се налага заради съмнения, че върнатите са били бити, измъчвани и лишавани от свобода.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:56, 21.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
белгия спира временно връщането мигранти судан

Тези съмнения бяха изнесени вчера в местни медии, които цитираха данни на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". През септември в Белгия бе делегация от суданското вътрешно министерство, която разпита 158 свои сънародници, пристигнали незаконно в ЕС.

Белгия и Судан сключиха споразумение за връщането на незаконно проникналите на белгийска земя. Защитници на човешките права тогава припомниха, че президентът на Судан Омар ал Башир е издирван от Международния наказателен съд с обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления във връзка със събитията в Дарфур.

Според съобщенията в медиите разпитите на подлежащите на връщане суданци в Брюксел са били на арабски, но присъствалият белгийски представител не е владеел суданското наречие и не е разбрал дали срещу тях са били отправени заплахи. Всички, за които се съобщава, че са били измъчвани и задържани, са били в групата на разпитаните в Белгия.

Белгийски адвокати днес съобщават за заповед на полицията в Брюксел, която показва, че има квоти за задържането на мигранти в града. Министърът на вътрешните работи Ян Ямбон отрече по-рано пред парламента съществуването на подобен документ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скаути от Русе събират пари за реставрацията на иконостас
Скаути от Русе събират пари за реставрацията на иконостас
Недостиг на медицински сестри във Велико Търново
Недостиг на медицински сестри във Велико Търново