НОВИНИ

Безплатен концерт срещу расизма в Кемниц

В германския Кемниц в този час под мотото „Повече сме“ известни групи и певци реагират на дясноекстремистките демонстрации от последните дни с безплатен концерт срещу расизма, омразата и насилието. Инициативата получи подкрепата на президента на Федералната република. Гражданите на Кемниц също дават сигнал за толерантност към света, като поставят на прозорците си надписа „Повече сме“.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:09, 03.09.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Кемниц не намира спокойствие заради смъртта на германец от кубински произход и последвалите маршове на десни екстремисти, които използват трагичната гибел, за да провокират със скандирания „Чужденците вън“. Срещу тях се изправи множество с други викове „нацистите вън“.

След всичко това, тази вечер - концерт.

Много е хубаво да се излъчи сигнал за несъгласие с това, което се случи последните дни. Ние сме много и имаме ясно послание - против сме и сме повече.
;

В Берлин говорителят на канцлера е загрижен за облика пред света на града и страната като цяло. Затова се обръща към местните, но преди всичко към чуждестранните журналисти.

Щефан Зайберт, говорител на канцлера: Онези, които излязоха с готовност за насилие, някои от тях безсрамно показаха близостта си с национал-социализма, те не представяляват Кемниц или Саксония, нито са народът.

Напрежението още не е утихнало, но гражданското общество е будно. В допитване мнозинството от германците биха искали да видят дейността на дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ под контрола на специалните служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в коалиционния съвет - ще има ли рокади в кабинета Борисов 3
Напрежение в коалиционния съвет - ще има ли рокади в кабинета "Борисов 3"
След визитата на Борисов: Развиваме енергийни и транспортни проекти с Черна гора
След визитата на Борисов: Развиваме енергийни и транспортни проекти с Черна гора