НОВИНИ

​Благодатният огън слезе в църквата на Божи гроб в Йерусалим (ВИДЕО)

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим – мястото, където според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Иисус Христос. Православните християни вярват, че това запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин.

Росица Белева
от Росица Белева БГНЕС
14:35, 27.04.2019
17974
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Този огън в първите минути след възпламеняването си има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Сега предстои той да бъде пренесен в различни точки на света, за да може хиляди православни вярващи по света да се докоснат до светото чудо.

У нас Благодатният огън ще бъде донесен от Българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприян. За първи път в делегацията пътува и епископ Яков от Северна Македония. Очаква се самолетът с огъня да кацне на Летище София след 19:00 часа.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет души са задържани в Габрово след сбиване
Девет души са задържани в Габрово след сбиване
​Ахмед Муса влиза в затвора за 4 години
​Ахмед Муса влиза в затвора за 4 години