НОВИНИ

България е сред най-добрите партньори на САЩ и Европол в борбата с наркотиците

България е сред най-добрите партньори на САЩ и Европол в борбата срещу разпространението на наркотични вещества. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред българските медии в Ню Йорк, където ръководи българската делегация в рамките на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. Подробностите от специалните ни пратеници Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:30, 25.09.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов коментира, че съвсем не случайно страната ни е била избрана за съпредседател на срещата на най-високо равнище, насочена към борбата срещу употребата и разпространението на наркотици, защото акциите, проведени у нас като "Лунна светлина" и много други са сред най добрите в света, извършени съвместно от българските специални служби заедно с ДЕА. Бойко Борисов подчерта и знамението на приетата днес от всички страни участници стратегия за справяне с проблема.

Бойко Борисов, министър-председател: Надявам се сега на това ниво ООН и президента Тръмп, а имах възможност и с държавния секретар Помпео повече да си повторим, знаете той като бивш директор на ЦРУ повече се познаваме като свършена работа. Но и това с президента Тръмп си казахме ,знаете ние по телефона се чуваме и има какво да направим съвместно следващите един два месеца. Стратегическото партньорство в НАТО и преодоляването на опасностите във военната сфера са теми, които много ни интересуват и двете страни.

Борисов изрази и подкрепа на заявената от Доналд Тръмп позиция за нова по твърда политика на САЩ срещу легализацията на меките наркотици.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм твърдо против легализацията на каквато и да било дрога, защото виждате колко проблеми имаме с пътната безопасност заради алкохол или ползване на някаква мека дрога.

България е на първо място в света по задържани и осъдени трафиканти както на хора, така и на наркотици, посочи още Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Така че, когато идвам в САЩ в лицето и на ФБР, и на Сикрет сървиз и на ДЕА срещам само приятели.

В рамките на срещата на върха за мира „Нелсън Мандела", посветена на 100-годишнината от рождението на Мандела, Бойко Борисов призова за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят. Той се обяви и за овластяването на жените и на младите хора, които са бъдещето на света.

След поредица официални и неформални двустранни срещи в ООН, премиерът открои тази със своя канадски колега Джъстин Трюдо.

Бойко Борисов, министър-председател: Премиерът Трюдо ми благодари за това, което България прави за СЕТА и което бяхме от водещите европейски държави. В същото време вече доста време - повече от половин година визите за Канада откакто паднахме, той пък ми благодари, че така както твърдях няма никакви проблеми с българите, които пътуват в Канада, отиват, вършат работа, каза очарован съм от това, което България прави и с желание би дошъл в България, да стесним и бизнес контактите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на тока няма да се увеличи от 1 октомври, увери председателят на КЕВР
Цената на тока няма да се увеличи от 1 октомври, увери председателят на КЕВР
Разследват причините за падането на фасадата на мола в Благоевград
Разследват причините за падането на фасадата на мола в Благоевград