НОВИНИ

България ще има нова позиция за евроинтеграцията на Северна Македония

Консултативна среща за обсъждане на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония се проведе при президента Румен Радев. Преди поканата към Скопие за започване на преговори за членство в Европейския съюз, държавният глава поиска българската подкрепа да не бъде за сметка на родната история, език и идентичност. Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:06, 30.09.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

По време на срещата на най-високо ниво бяха обсъдени българо-македонските отношения с оглед работата на Съвместната експертна комисия, която решава спорните въпроси от общата ни история.

Взето е решение за нова позиция на страната ни - че България подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония, но това не трябва да става за сметка на българския национален интерес.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Винаги съм казвал, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази братоубийствена война не продължава от страна на пропагандата на Скопие, защото ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. И ние да ги спрем за ЕС би било в историята след това записано, че по това време , когато всичките 27 страни в Брюксел са ги подкрепили, България точно ги е спряла. И това е апел към тях. Огромни усилия положихме до тук. Нашата позиция от първия ден до сега е ясна - изключително важно е да бъдат приети в ЕС. Изключително важно е обаче те да разберат, че зависи от тях си и че не може за наша сметка това да се случи - прекроявайки историята. За това ние сме дали нашите права на Комисията и ден по-рано, ако се разберат - добре, ако не ще чакаме да видим техните реакции.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Тези хора се подиграват с нас и печелят време разигравайки ни. Поредната среща на Комисията е насрочена на 15, един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението. Другото, което коментирахме е, че за нас добрият вариант е да няма разделение между Албания и Македония, защото за нас това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се придвижват за членство в НАТО и ЕС.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония, но тази подкрепа никога не е била безусловна. Много пъти сме го изразявали, на всички съвети и сега на последния Европейски съвет, по настояване на България, се включи изпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завод Дунарит възобнови производството си
Завод "Дунарит" възобнови производството си
Съдът остави в ареста имотни измамници, пребили мъж заради жилището му
Съдът остави в ареста имотни измамници, пребили мъж заради жилището му