НОВИНИ

Българката Маргарита Желязкова е избрана за общински съветник в Холандия

Маргарита Желязкова влиза в общинския съвет на град Енсхеде като представител на партията "Демократи 66". Тя беше на четвърто място в листата на партията, но с преференции се изкачи до второ.

Александър Детев
от Александър Детев
10:39, 29.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
българката маргарита желязкова избрана общински съветник холандия

Маргарита Желязкова става част от общинския съвет на град Енсхеде след местните избори, които се проведоха на 21 март в Холандия. Българката е представител на либерално-центристката формация "Демократи 66", която завършва втора в града, въпреки че в национален мащаб търпи загуби. Самата Маргарита беше първа жена в листата на партията, на четвърто място, но чрез преференциален вот гласоподаватели я изпращат на втора позиция.

Доктор Маргарита Желязкова е родена в Пловдив, а през 1990 година заминава за САЩ. Завършва висше образование в Ню Йорк, където изучава философия и политология. От 1993 година е в Холандия, а преди 10 години участва в създаването на програма за обучение на учители в университета на Твенте, където преподава и до днес. Едни от основните ѝ цели са да мотивира повече жени да се включат в политиката, както и да приобщи имигрантските общности в изборния и обществен процес.

Повече за Маргарита можете да прочетете в рубриката ни "Отвъд границите", където тя ни заведе на виртуална разходка из житейския си път непосредствено преди вота в Холандия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пoвечето родители са “за” видеонаблюдението в детските ясли и градини
Пoвечето родители са “за” видеонаблюдението в детските ясли и градини
Спортни надежди: Младите таланти в художествената гимнастика от Елин Пелин
Спортни надежди: Младите таланти в художествената гимнастика от Елин Пелин