НОВИНИ

Български министри пред комисии в Европейския парламент

Девет български министри се явиха днес на изслушване в различни комисии на Европейския парламент и представиха своите приоритети по време на българското председателство. Евродепутатите проявиха интерес към позицията им по много теми като фалшивите новини, купуването на мачове, програмата Еразъм плюс и европейския социален стълб.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:17, 23.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Спортният министър Красен Кралев обобщи, че всички негови колеги са били отлично подготвени за изслушването си в парламента, а изненадващи въпроси не е имало. Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че по време на председателството колегите му ще изразяват по-малко собствени позиции, а ще търсят баланс между мненията на другите.

Емил Караниколов - министър на икономиката: "Още в началото чухме и най-важното за нас, че всички подкрепят нашето председателство, подкрепят темите и досиетата, по които ще работят, накрая видяхте, че даже получихме и аплодисменти от цялата зала".

Министърът на транспорта Ивайло Московски трябваше да отговаря и на въпрос как би се справил с феном като фалшиви новини.

Ивайло Московски - министър на траспорта, информационните технологии и комуникацията: "Длъжни сме внимателно да работим по темата - да гарантираме от една страна задължително свободата на словото и медиите, от друга страна да бъде защитен всеки един гражданин от злонамереност".

За министъра на образованието Красимир Вълчев най-важната ще е програмата Еразъм.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: "Това, което мога да кажа е, че народните представители от комисията подкрепят силно увеличаването на средствата за програма Еразъм - един дебат, който ще започне и в периода на българското председателство".

Социалният министър Бисер Петков се надява през следващите 6 месеца да има споразумение за директивата за командированите работници.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: "Окуражени сме от добрите отзиви, от добрата оценка на парламентаристите за качествата и подхода на българския екип във воденето на преговори. Това ни окуражава да постигнем споразумение по това важно досие по време на нашето председателство".

Утре изслушването на български министри в Европарламента продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протести на фермери в Гърция
Отново протести на фермери в Гърция
КЕВР: Няма обективни обстоятелства за драстично повишение на тока за бита от юли
КЕВР: Няма обективни обстоятелства за драстично повишение на тока за бита от юли