Според данни на Националния статистически институт обаче българина консумира крайно недостатъчно бобови култури на година. Последни изследвания доказват, че те са част от здравословното хранене и задължително трябва да присъстват на трапезата ни, твърдят учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Между 2 до 3 килограма леща и 4-5 килограм боб е средната консумация на човек от домакинство в България на година. Според проф. Йорданка Алексиева от Университета по хранителни технологии, за да имат благоприятен ефект върху организма, полезните вещества на бобовите култури, е необходимо да са част от трапезата ни поне 2-3 пъти в седмицата.
Проф. Йорданка Алексиева - Университет по хранителни технологии в Пловдив
"Това е едно неглижиране на полезен продукт и е може би заради това, че българинът през годините е оцелял, защото се е хранел с боб, когато е нямало месо. Източникът на протеини се е набавял от фасула."
Магдалена - студент
"От боба могат да се приготвят кюфтета, могат да се използват различни подправки,различни видове кремове на сладка и солена основа."
Бобовите култури помагат в борбата срещу затлъстяването, твърдят специалистите. Те са богати на фибри, имат високо съдържание на протеини, но за разлика от животинския, не са съпътствани с наситени мастни киселини.
По време на Коледните пости, според експертите, ще се увеличи и консумацията на тези продукти.