НОВИНИ

Борисов и Медведев обсъждат енергийни проекти от общ интерес

В този момент в Туркменистан започва срещата на българския премиер Бойко Борисов с руския министър-председател Дмитрий Медведев в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан. Очаква се двамата да обсъждат енергийни проекти от общ интерес и за двете страни, както и пренос на туркменски газ към България. Повече за форума - от Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:02, 12.08.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В Конферентния център в курортния град Аваза на брега на Каспийско море се провежда Първият каспийски икономически форум, в който участват представители на десетки държави от Каспийски регион, съседни страни, международни организации.

Гост на форума е и българският премиер Бойко Борисов и българска правителствена делегация.

В този момент се провежда срещата на българския премиер с руския министър-председател Дмитрий Медведев, като двамата ще обсъждат енергийни проекти от интерес и за двете страни.

По-рано тази сутрин българският премиер вече проведе двустранна среща с вицепрезидента на Ислямската република Иран Есхаг Джахангири.

Интересът на България към Туркменистан е във възможността за диверсификация на маршрутите и трасетата за доставки на природен газ за газовия хъб "Балкан", обяви Бойко Борисов.

Ще се търси вариант за реализиране на суапови сделки през инфраструктурата на трети страни, включително Русия.

Туркменистан е страната с четвъртото по големина находище на природен газ в света. В интерес и на двете страни е да реализират преноса на газ от Туркменистан към България, тъй като страната ни е първата на пътя на газорпроводите. Туркменистан изнася 5 млрд. куб. м. газ годишно за Русия, Афганистан, Пакистан и други страни.

Каспийският икономически форум е първият по рода си, след като миналата година петте страни с излаз на брега на Каспийско море - Русия, Иран, Азербейджан, Казахстан и Туркменистан, подписаха Конвенция за статута му, след 20 години спорове между тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверките на БАБХ в личните стопанства в Южна България започват от утре
Проверките на БАБХ в личните стопанства в Южна България започват от утре
Бизнесът в Хонгконг призовава за край на насилието
Бизнесът в Хонгконг призовава за край на насилието