НОВИНИ

Борисов: Рисковете за България не са минали, защото терористите удрят навсякъде

Нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод на терористичния акт на концерт в Манчестър.

bnt avatar logo
от БТА
18:56, 24.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
борисов рисковете българия минали терористите удрят навсякъде

Министър-председателят посочи, че дипломацията в света има голям дълг. По думите му само констатираме терористичните актове, но те нито ще спрат, нито ще намалеят.

"Помолих моите колеги да бъдат по-умерени в изказванията си за рисковете, аз ги разбирам и това да плашим хората и народа не е най-доброто. Но нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани, и много внимателно слушат и реагират на всички изказвания или действия спрямо тях", посочи Борисов.

Според него световната общност и световната дипломация отдавна е трябвало да спрат войните в Сирия, в Либия, в Ирак, в Афганистан, защото там също гинат деца, също гинат хиляди хора. Стотици хиляди са жертвите, коментира Борисов. Много пестеливи трябва да бъдем в думите си и много активни в дипломацията и в делата си, заяви премиерът.


Премиерът Борисов получи годишната награда на телевизия "Европа" за проевропейска политика. Призът му беше връчен от Херман ван Ромпой - първият председател на Европейския съвет и носител на отличието за 2016 г., на официална церемония в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.
Борисов е четвъртият носител на наградата за проевропейска политика.

;

Министър-председателят коментира и изискванията на НАТО страните-членки да отделят по два процента от БВП за отбрана. За да се дадат два процента, тези средства трябва да се вземат от някъде другаде, колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети, посочи той. Борисов каза, че военните ни самолети вече летят с ремонтирани оригинални двигатели и те могат да издържат до 2028 година. Нека да видим дали е най-правилно веднага да вземаме нови самолети, или да се погледнат сухопътните войски и военноморските сили, коментира той.

Премиерът изрази надежда военните специалисти да направят най-добрия разчет на средствата. Като нация трябва да кажем къде да влагаме средствата, за да има най-добър ефект, отбеляза Борисов. Ще направим, което сме обещали, добави той във връзка с увеличението на учителските заплати. По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че с около 15 процента ще бъдат увеличени заплатите на всички учители от 1 септември. Според него обаче трябва да се върви към диференцирано увеличение на заплатите, за да се използва то като инструмент за подобряване на качеството на учителската работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осемметрово пано от вълна изобразява България на глаголица
Осемметрово пано от вълна изобразява България на глаголица
Многохилядно шествие на 24 май във Варна
Многохилядно шествие на 24 май във Варна