НОВИНИ

Борисов не е оптимист за мира след речите на Гутериш и Тръмп пред ООН

В централата на ООН в Ню Йорк започнаха изказванията на световните лидери пред Общото събрание. Първата реч произнесе генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той заяви, че световният ред все повече отстъпва на хаос, а взаимното доверие е в критична точка. На трибуната на ООН тази вечер се очакват още президентите на САЩ, Франция, Иран и Турция.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:05, 25.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: Нашият свят страда от лоша форма на синдром на недостиг на доверие. Хората се чувстват обезпокоени и несигурни. А доверието е на изчезване. Доверието в националните институции, доверието между държавите, доверието в основания на правила световен ред.

По-силни сме от всякога, а Иран сее смърт в Близкия Изток, заяви в своята реч американският президент Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Америка винаги ще предпочете независимостта и сътрудничеството над глобалното управление, контрол и доминация. Уважавам правото на всяка нация в тази зала да следва своите собствени обичаи, вярвания и традиции. САЩ няма да ви казват как да живеете или да работите, или кого да почитате. В замяна искаме само да уважавате нашия суверенитет.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов подчерта, че казаното от Гутериш съвпада до голяма степен с това, което многократно е коментирано в България. Той заяви, че не е оптимист, въпреки че всички говорят за мир.

"В речта на президента Тръмп прозират няколко неща - интересът на САЩ: няма да даваме повече пари за тези, които не ни уважават, няма да участваме там, където не ни уважават, не допускаме да ни се месят във вътрешните работи...", коментира премиерът Борисов.

Реално всички, които купуват газ от Русия, ще имат проблеми, каза още българският министър-председател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флотът на Мароко откри стрелба по лодка с мигранти, има жертва и ранени
Флотът на Мароко откри стрелба по лодка с мигранти, има жертва и ранени
Официално: Майкъл Корс придобива Версаче за 1,2 млрд. долара
Официално: "Майкъл Корс" придобива "Версаче" за 1,2 млрд. долара