НОВИНИ

Борисов в Анкара: Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО

В турската столица Анкара министър-председателят Бойко Борисов заяви пред президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм категоричното желание на страната ни да работи активно за връщане на добрия тон в отношенията ЕС-Турция. Не трябва да се забравя никога, че Турция е и нашият партньор на южния фланг на НАТО, посочи още Борисов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:05, 13.06.2017
Чете се за: 01:39 мин.
По света
Бинали Йълдъръм - министър-председател на Турция: В рамките на нашия референдум и по време на преврата, ЕС не издържа изпита на добрия тон и не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа своята визия за Турция и да вземе решение. Ние искаме и имаме волята да продължим разговорите си за членство в ЕС. Разчитаме на подкрепата на България в тази посока и благодарим за категоричната солидарност на страната ви по време на опита за преврат през юли миналата година.
;

Знакова визита - трета поред външнополитическа за третия мандат на премиера Бойко Борисов от началото на третия му мандат и то веднага след Париж и Берлин. Настоящата визита беше договорена в телефонен разговор между Борисов и Йълдъръм на 25 май.

България е много важен съсед, приятел и съюзника на Турция, посочи Йълдъръм. Той заяви, че двете страни имат стабилни отношения, което е от полза и за двата народа. Ценим високо вашата категорична солидарност по време на преврата на 15 юли м.г., каза още Йълдъръм на Борисов. Вие бяхте и първият, който дойде в кратки срокове в Турция, каза още турският премиер.

Българският му колега пък заяви, че Турция е наш съсед и партньор, който заедно с България пази границата и благодари за това. Редно е да върнем добрия тон, заяви Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Ако трябва да бъдем реалисти, в момента отношенията между Турция и ЕС се намират в най-ниската си точка, която са били. По време на референдума и по време на изборите в Холандия, във Франция и на много места се изговориха неща, които в нормална обстановка не биха се изговорили. направиха се декларативни от много лидери оценки и бяха споделени решения. Само, че много от държавите са далече от границата, а ние си поставяме по-малка цел - с дипломация, с такт, с убеждения да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха само преди 2 години турските лидери идваха в Брюксел, подписахме споразумението и реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук, иначе щеше да помете тази вълна Европа. Ние трябва да сме в нормални отношения и трябва да си имаме доверие с Турция. Ако можем да го пренесем в част от европейските страни с другите колеги, това само ще е успех. Ние сме тук да защитим нашата граница, да защитим нашите инвестиции, нашата търговия, нашите инфраструктурни проекти и ако нещо можем да допринесем - да, ще го направим.
;

От турска страна премиерът получи благодарност за категоричната солидарност на страната ни по време на опита за преврат през юли миналата година и уверения, че и занапред Турция ще продължи да бъде приятел и активен партньор на България във всички сфери на политиката и икономиката.


Министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха в рамките на визитата на Борисов в Анкара по покана на турския премиер Бинали Йълдъръм. Срещата Борисов-Ердоган се състоя в президентския дворец Бештепе в Анкара. Турският вестник "Милилет" съобщи, че срещата е била закрита за медиите и е продължила час и 10 минути.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна делото за организирани боеве с кучета в Пловдив
Започна делото за организирани боеве с кучета в Пловдив
ДРУГИТЕ новини: 69 луни
ДРУГИТЕ новини: 69 луни