НОВИНИ

Финландското правителство оцеля

Безпрецедентна политическа криза във Финландия. Премиерът Юха Сипиля разпусна управляващата коалиция след скандал с антиимигрантската партия в нея.

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 13.06.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Антиимигрантската формация "Партията на финландците" беше изключена от управляващата тройна коалиция, след като миналата седмица за неин председател беше избран крайнодесният Юси Хала-ахо. Той заема твърда позиция срещу приема на бежанци и призовава страната да излезе от Европейския съюз.

Именно това се превърна в причина министър-председателят да поиска изключване на партията от управлението. И докато всички очакваха премиерът да помоли президента да разпусне парламента в последния момент 20 души от "Партията на финландците" се отцепиха и формираха нова група - "Нова алтернатива", която реши да остане в управляващата коалиция.

Юха Сипиля, премиер на Финландия: "Имаме нова ситуация и в момента всеки от министрите запазва поста си. Правителството се запазва и ще продължи с досегашната си политика.

"Партията на финландците" е втората най-голяма сила в парламента. Партията, която преди се наричаше "Истински финландци", стана известна с опитите си да осуети спасителните планове, които помогнаха за слагане на край на дълговата криза в еврозоната. За Финландия предсрочните избори са рядкост, страната от десетилетия е управлявана от коалиционни правителства с големи мнозинства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия в НС прие на първо четене промените в Изборния кодекс
Правната комисия в НС прие на първо четене промените в Изборния кодекс
Полицаите, обвинени в грабеж на микробус с цигари без бандерол, остават в ареста
Полицаите, обвинени в грабеж на микробус с цигари без бандерол, остават в ареста