НОВИНИ

Тори и юнионисти търсят управленска сделка във Великобритания

Британският парламент се събра днес за първи път след изборите миналата седмица. Същевременно премиерът Тереза Мей влезе в преки преговори с ръководството на северноирландската Демократична юнионистка партия, на която разчита да подкрепя новото ѝ правителство. А от Брюксел все по-настоятелно призоваха Мей да не бави преговорите за Брекзит.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:46, 13.06.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света

"Аз ви вкарах в тази каша, аз ще ви извадя от нея!" - това, според цитирани от Би Би Си източници, е заявила Тереза Мей на закритата сбирка снощи с депутатите от нейната Консервативна партия. И е успяла да убеди различните фракции, че е по-добре да остане техен лидер.

В замяна, както пролича днес от думите на новия екоминистър - Майкъл Гоув, предстоят поне две важни корекции в политиката на правителството. Торите ще увеличат социалните разходи и ще търсят по-широк консенсус за начина за напускане на Евросъюза - с други думи хард Брекзит може и да няма.

Продължават обаче, вътрешнопартийните спорове за споразумението, което Мей договаря със северноирландските юнионисти. Лидерът им Арлийн Фостър беше на "Даунинг стрийт" за първи преки преговори. Но изявления пред медиите не последваха.

Бившият премиер Джон Мейджър и голяма част от торите обаче са на мнение, че съюзът с партията на Фостър би бил заплаха за мира в Северна Ирландия, защото Лондон ще заеме страна в споровете на юнионистите с републиканците там.

На първото заседание на новия състав на Камарата на общините опозицията даде да се разбере, че не смята подкрепата на юнионистите за торите за гарантирана.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: "Очакваме да чуем управленската програма, щом бъде договорена коалицията на хаоса. И нека да информирам Камарата и целия народ, че ако това се окаже невъзможно, Лейбъристката партия е готова да предложи силно и стабилно управление."

Тереза Мей призова преди това за единство, за да може да се справи Великобритания с ислямския тероризъм, Брекзит и икономическите си проблеми.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Нека се държим подобаващо за този критичен момент. Нека спорим но да си даваме сметка, че всички искаме по-силна, по-справедлива и по-безопасна за децата и внуците ни Великобритания. Нека единни посрещнем предизвикателствата."

В Брюксел същевременно продължават с натиска върху Лондон.

Ги Верхофстад, преговарящ за Брекзит от ЕП: "Крайно време е торите да разберат, че не те напускат Евросъюза, а Великобритания, и че трябва да започнем преговорите по най-бързия начин, защото това искат европейците."

Тереза Мей се очаква тази вечер в Париж за първа среща с френския президент Еманюел Макрон. Двамата планират да присъстват заедно на приятелската футболна среща на Франция и Англия тази вечер на "Стад дьо Франс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: 69 луни
ДРУГИТЕ новини: 69 луни
Разбиха банкомат в Бобошево на метри от полицейския участък
Разбиха банкомат в Бобошево на метри от полицейския участък