НОВИНИ

Борисов: Външните граници на ЕС да бъдат охранявани така, както българските

Лидерите от Европейския съюз обсъждат на редовен съвет в Брюксел как по-ефективно да се справят с мигрантската криза и с опасността от тероризъм. Ще се разгледа предложението на Европейската комисия за създаването на единна европейска брегова и гранична охрана, чийто служители да могат да действат дори в държава, която не е пожелала това. Преди началото на съвета премиерът Бойко Борисов обяви, че България подкрепя идеята за създаването на такава агенция.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:58, 17.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Твърдо съм "за" външните граници да бъдат охранявани така, както българските, а държавите, които не могат да се справят, да бъдат подпомогнати, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел по повод темите на предстоящото днес и утре заседание на Европейския съвет.

Радвам се, че това, което от месеци говорих, стана позиция на Европейската комисия. Ясно и точно обясних и в ЕНП, и на заседанията на Европейския съвет, как трябва да се охраняват шенгенски граници, посочи премиерът.

Той изрази очакването Европейският съвет да успее да заеме позиция за ограничаването на миграционните потоци, а тези мигранти, които са в ЕС, да намерят реализация, образование и работа. Премиерът изрази надежда останалите в ЕС мигранти да бъдат интегрирани, а след това, на квотен принцип и според възможностите, да бъдат приемани други.

По неговите думи на външните граници трябва да бъдат извършвани съответните проверки и да бъдат пропускани онези, които бягат, за да спасят живота си. Тези, които търсят по-добър начин на живот, трябва да бъдат третирани като икономически мигранти и да търсят по друг начин прехраната си, добави министър-председателят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев за номинацията на Екатерина Захариева
Президентът Росен Плевнелиев за номинацията на Екатерина Захариева
В София се открива първият Международен турист филм фест
В София се открива първият Международен турист филм фест