НОВИНИ

Борисов за отказа да се прелети над Иран: По случая в България се спекулира

На път за Саудитска Арабия българският правителствен самолет с премиера и делегацията ни на борда не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи. Самолетът е преминал над Ирак. Според премиера Борисов по случая в България се спекулира и обясни това със завист.

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 29.11.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Бойко Борисов, премиер на България: Вижте, завистта в България започва да става като някаква характерна черта. Има хора, които завиждат, има хора, които просто дразни ги, че държаватаси върви добре, че - ето и с царя тука давахме пример за, радват се хората, че може така да си общуват различни политици, партии. Така че аз бях от първите, които отидоха в Иран. В прекрасни отношения сме с тях. И аз мисля, че обяснението, което дават в момента, е, че са ни сменили кацането от едно на друго летище, го е предизвикало не искам да го коментирам. С Иран имаме също много добри отношения. Нашата политика, моята политика е била винаги за мир, никога срещу трета държава. И всички знаят, че сме приятели и с Катар, и с емирствата, и с Иран, и с Турция. Така че - завист, нищо друго нямам като коментар.

Според иранското посолство у нас става дума за "техническо недоразумение". В писмо до медиите, оттам обясняват, че разрешението за прелитане е издадено на 9-и ноември - само ден след като е поискано от българската страна.

Поясняват, че е имало несъответствие между обявените данни по време на полет с информацията, подадена от компетентните български органи. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни, че полетът е минал нормално, като единствената промяна е била летището, на което са кацнали. Захариева е категорична, че всякакви други твърдения са неверни. Според премиера Борисов по случая в България се спекулира и обясни това със завист.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Само да обясня процедурата. Всеки самолет, но и с българския министър председател или президент се получава предварително разрешение за прелитане на територията на държавите, през които е необходимо, така че ние такова разрешение Авиоотряд 28 за прелитане над Иран имаме, официално издадено и за отиване, и за връщане. Веднага след като кацнахме нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел че там е българският министър-председател на този самолет, но, че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освобождат началника на дирекцията за строителен контрол в София
Освобождат началника на дирекцията за строителен контрол в София
Легендарният звяр Йети е бил мечка
Легендарният звяр Йети е бил мечка