НОВИНИ

Бразилците избират президент

Силно оспорвани избори за президент в Бразилия. Кампанията в най-голямата южноамериканска икономика беше белязана от нападение срещу фаворита и отказ на съда да разреши на популярния бивш президент Лула да Силва да се кандидатира. Ако на първия тур никой от 13-е кандидати не събере над половината от гласовете, ще има балотаж на 29 октомври.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:50, 07.10.2018
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Бразилците избират нов президент след период на дълбока икономическа криза и политически скандали, разтърсили властта и довели страната до нестабилност.

Основният сблъсък е между кандидата на десницата Жаир Болсонаро и претендента на Партията на трудещите се Фернандо Адад.

Болсонаро оцеля, след като беше намушкан с нож по време на предизборен митинг на 6 септември, но остана в болница и беше изписан едва седмица преди вота. През това време кампанията му се водеше само в социалните мрежи, той не участва и във последните телевизионни дебати. Нападението доведе до увеличаване на подкрепата за него, която достигна 32%.

63-годишния бивш военен обещава да управлява с железен юмрук, за да върне реда в страната, както и да смаже ширещата се престъпност. Бразилците не са забравили как преди 25 години като конгресмен той възхваляваше военния режим в страната и предлага разпускане на парламента. Но мнозина го разпознават като своя кандидат.

Мъж: Първият път, когато Лула се кандидатира, гласувах за него и съжалявам. Бразилия не е Венецуела. Болсонаро е единственият кандидат, който вярваме, че ще промени страната.

Позицията му срещу абортите, обидни изказвания срещу жените и авторитарните му виждания предизвикаха протести на десетки хиляди бразилци.

Жена: Той е символ на нетолерантността, възможността от нов преврат, използването на все повече оръжия в щати като Рио де Жанейро, които и без това страдат от насилие и стрелби.

Шансовете на Болсонаро се увеличиха и заради кризата в Партията на трудещите се, след като съдът не разреши на намиращия се в затвора Лула да Силва да участва в изборите, в последния момент го замести Фернандо Адад с опит да използва популярността на Лула и с лозунга "Адад е Лула".

Пабло Брага, политически анализатор: Това се оказа много ефикасно, защото той има подкрепа от 20 на сто от избирателите и вероятно ще се изправи на втори тук срещу Болсонаро.

За бразилците най-важните теми са икономиката и престъпността. Заради рецесия, икономиката отбеляза съществен спад през последните години, а насилието - ръст. Миналата година Бразилия е отбелязала печален рекорд по убийства - 63 880.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резерватът Сребърна стана на 70 години
Резерватът "Сребърна" стана на 70 години
Брет Кавано беше избран за съдия във Върховния съд на САЩ
Брет Кавано беше избран за съдия във Върховния съд на САЩ