НОВИНИ

Мнението на експерта: Икономическа прогноза два дни преди референдума

На прага на най-важните избори във Великобритания - "за" или "против" отделяне от ЕС, потърсихме мнението на изявени наши анализатори в областта на икономиката, финансите и политиката. В серия от материали ще ви представим техните прогнози за това как евентуален "Brexit" (излизане от ЕС) ще се отрази на икономиката и на политическите процеси в Европа. Вижте каква е прогнозата и при двата сценария на икономиста Стойка Кавард.

bnt avatar logo
от Стойка Кавард
16:15, 21.06.2016
Чете се за: 02:16 мин.
По света
мнението експерта икономическа прогноза два дни референдума

Уважаващите себе си икономически анализатори избягват да дават точни прогнози на сериозни и сложни събития, каквото е референдумът на Великобритания за оставане в Европейския съюз на 23 юни. Като се замисли човек и да си много запознат с футбола, пак е трудно да предвидиш дали Англия ще стане шампион на Европейското по футбол. Та за референдума, според социологическите проучвания самите англичани, като че променят мнението си от преобладаващо “оставаме” - пролетта миналата година, когато идеята за референдума започва да става реална, до все по-категоричното “напускаме” - към днешна дата.

В основата на референдума са аргументите на двете официални кампании “Великобритания по-силна в Европа” и “Гласувам за напускане”, обобщаващи очакванията им по основните икономически теми, според economist.com:


Очаквани последствия за търговските отношения:

Аргументи "Оставаме"

Сегашният режим на търговски отношения с Европейския съюз (ЕС) облагодетелства Великобритания, тъй като ползва по-добри търговски условия и по-голям пазар. Сега изследванията показват, че 45% от британския износ е за ЕС.


Аргументи "Напускаме"

Великобритания ще постигне по-добри споразумения, бидейки извън ЕС, без да прилага обвързващите европейски закони. Могат да се подпишат също изгодни спогодби с огромни пазари като Китай, Индия и Америка, които ще поемат 55% от износа на страната.


Очаквани последствия по отношение на Европейско финансиране:

Аргументи "Оставаме"

Според статистическите данни, получените ползи от Европейските програми за едно домакинство се оценяват приблизително на 3,000 британски лири срещу платените като членска вноска на едно домакинство 340 британски лири годишно. В този смисъл членската вноска на страната е икономически изгодна, тъй като дава достъп до голям единен пазар.


Аргументи "Напускаме"

Членската вноска на Великобритания, изчислена на седмична база, е 350 милиона британски лири, което е половината от предвидения за училищата годишен бюджет. Вместо да се наливат в бездънната яма на европейския бюджет, тези пари могат да се използват за научни изследвания и развитие на нови отрасли в страната.


Очаквани последствия по отношение нормативна уредба:

Аргументи "Оставаме"

В повечето случаи европейските регулации обединяват местните нормативни изисквания на всяка от 28-те страни-членки в един документ. Това намалява бюрокрацията и административната тежест в полза на развитието на бизнеса. Ако остане в ЕС, Великобритания може да отвоюва по-добри условия за страната при приемането на нормативната уредба.


Аргументи "Напускаме"

Напускайки ЕС, страната ще си върне контрола върху жизненоважни закони като тези за трудовата заетост, безработицата, здравеопазването, безопасните условия на труд и други подобни, които британският бизнес да намира за полезни.


Очаквани последствия по отношение на имиграция

Аргументи "Оставаме"

Напускането на ЕС не означава автоматично ограничаване на имиграцията. Страни, които сега са извън ЕС, имат по-висок имиграционен индекс, отколкото има Великобритания.


Аргументи "Напускаме"

Великобритания ще може да направи промени на съществуващата скъпа система на контрол на имиграционния поток в ЕС, която предполага свободно движение в ЕС, не винаги изгодно за страната, а същевременно блокира допускането на имигранти от трети за ЕС страни, които биха допринесли повече за развитието на страната.


Очаквани последствия по отношение на международно влияние:

Аргументи "Оставаме"

На международни срещи на високо равнище Великобритания има двама представители – министърът на външните работи и от представителя на страната в ЕС. Международното влияние на страната по този начин е по-голямо при борбата с болести като еболата или терористи като пиратите в Африка.


Аргументи "Напускаме"

Великобритания няма голямо влияние в ЕС. Ако е извън ЕС, страната ще може да договори повече представители в международните институции и да има по-важна роля при определяна на условията за свободна търговия и сътрудничество.


Икономическите прогнози при излизане от Европейския съюз могат да се обобщят на 3 групи, казва професорът от Университета “Брунел” Науро Кампос. Едната група предвижда 4% растеж при Brexit до 2030 г., другата – 7% значителни загуби при загуба на единния европейски пазар, а третата не смята, че напускането ще доведе до значителна промяна в икономиката на Великобритания в каквато и да е посока.

На кого ще повярват британците в четвъртък и как ще гласуват? Не знам. Не прогнозирам. Но няма да заложа на английския отбор по футбол за финала. По-скоро ще си остана вкъщи, пред телевизора, където виждам да се е разположил и английският запалянко…




;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем британски артисти идват за Седмицата на Лондон в София
Седем британски артисти идват за Седмицата на Лондон в София
Учител от Дулово е задържан заради блудство с малолетни момичета и момчета
Учител от Дулово е задържан заради блудство с малолетни момичета и момчета