НОВИНИ

Британските депутати ще могат да гласуват отново за предсрочни избори

Британските депутати ще имат възможност за нов вот по предложението за предсрочни избори - това ще стане в понеделник. Дотогава проектозаконът за блокиране на възможността за Брекзит без сделка трябва да бъде приет и от Камарата на лордовете и да се превърне в закон. След като претърпя двойно поражение в парламента, британският премиер Борис Джонсън отново ще атакува опозицията в реч по-късно днес. Веселин Паунов от Лондон за продължаващата сага около Брекзит.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов - кор. на БНР
18:27, 05.09.2019
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Напрежението във Великобритания във връзка с Брекзит остава в пълна сила, а към това се прибавят все повече и повече развития, някои неочаквани. Каквото днес например беше оставката като заместник-министър на бизнеса и депутата от Консервативната партия на по-малкия брат на премиера - Джо Джонсън. Неговият аргумент е, че не може повече да се разкъсва между семейната лоялност и националните интереси. Както заяви един историк, да загубиш доверие в собствения си брат е доста драматично развитие дори за фамилията Джонсън.

;

Самият премиер малко по-късно ще направи обръщение към народа. Това става след като късно снощи парламентът не подкрепи искането му за общи избори. Депутатите искат първо да получат гаранции, че няма да има Брекзит без сделка и едва тогава да мислят за избори. Джонсън пък бърза, защото това е единственият начин да спаси предизборното си обещание, че ще извади страната от ЕС на 31 октомври, защото ако изборите са на по-късен етап той ще трябва да влезе в тях с неизпълнено обещание, а това предвещава поражение.

;

Внесеният от опозицията и тори бунтари законопроект за блокиране на Брекзит без сделка бе одобрен в Камарата на общините. Сега той е в горната камара - Камарата на лордовете, която започва да прилича на нещо като хотел, защото благородниците си донесоха завивки в очакване на дълга нощ, защото бе гласувана работна процедура до утре в 5 часа след обед проектозаконът да бъде гласуван, въпреки всички очаквани усложнения и да бъде върнат в Камарата на общините в понеделник за заключително гласуване и превръщането му в закон.

По този повод от "Даунинг стрийт" обявиха, че в понеделник ще има нов вот за провеждането на общи избори, защото очакват, че след като опозицията получи исканите гаранции да няма Брекзит без сделка, депутатите ще бъдат по-склонни да подкрепят предлаганите избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дългата вечеря на плажа
Най-дългата вечеря на плажа
Засилен е трафикът преди утрешния празник
Засилен е трафикът преди утрешния празник