НОВИНИ

Брюксел с препоръки към България

От днес влиза в сила европейската заповед за разследване, съобщи Европейската комисия, без да уточни дали всички държави от ЕС са приели съответните промени в националното си законодателство. С промените ще бъде улеснена работата при разследвания, в които доказателствата се намират в друга държава от Евросъюза. Очаква се заповедта да подобри работата по разследвания на общата престъпност, и в частност по случаите на тероризъм.Европейската комисия очаква от България по-ефективно събиране на данъците, намаляване на размера на сивата икономика и предоставяне на качествено образование на групите в неравностойно положение, включително на ромите. Еврокомисията представи днес доклад за икономическото развитие на държавите от ЕС и препоръки към всяка една поотделно.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 22.05.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

От София се очакват мерки за ограничаване на сивата икономика и най-вече недекларирания труд, което според комисаря по заетостта Мариане Тайсен остава сериозен пробем. Трябва да бъде подобрен и банковият и надбанковият надзор и да се намалят необслужваните фирмени кредити. Тайсен коментира и проблемите в здравеопазването

Мариане Тайсен, еврокомисар по заетостта: В България времето за чакане за лечение е кратко и това е добре, но има проблеми, които остават. Висок процент от населението няма пълни здравни осигуровки, голямо е количеството на услугите и лекарствата, които не се покриват от здравната каса. В страната ви има недостиг и на медицински кадри, което води до не достатъчно добър достъп до здравеопазване.

Според Еврокомисията България трябва да подобри и достъпа до качествено образование за групите в неравностойно положение, включително ромите. Друга препоръка е свързаната с подобряването на контрола на процедурите за възлагане на обществени поръчки и въвеждане на електронни обществени поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи ще следят абитуриентите и в Благоевград
Полицаи ще следят абитуриентите и в Благоевград
Освобождават площад Света Неделя от автомобилите
Освобождават площад "Света Неделя" от автомобилите