НОВИНИ

"Бурята на века" удря Съединените щати

"Бурята на века" приближава Източното крайбрежие на Съединените щати. Според прогнозите, това може да се окаже най-мощният ураган за последното десетилетие, а щетите да надхвърлят 1 млрд. долара. Равносметката до момента - най-малко трима загинали, хиляди отменени полети и опразнени щандове в магазините.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:35, 22.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Почти цялото Източно крайбрежие или поне 50 милиона души. Всички се готвят за най-мощната снежна буря от десетилетия. Ню Йорк, Вашинтон и Северна Каролина са само част от засегнатите щати.

Предупрежденията на синоптиците са за "парализиращи снеговалежи" през следващите два дни - очаква се снежната покривка на места да надхвърли 60 см, а скоростта на ветровете да е над 90 км/ч.

Вече няколко дни властите отправят предупреждения към населението, а от своя страна хората започнаха да се запасят с всичко най-необходимо от магазините. Резултатът - опразнени щандове почти навсякъде. Надписът "имаме лопати и антифриз" пък се оказа печеливша стратегия за привличане на клиенти.

Мичъл Коен, собственик на железария: "Зимата тази година идва малко късно, но ще се справим с тази буря. Единственото, което направихме, беше да поръчаме повече лопати".


;

Населението е призовано по възможност да не излиза през първите 36 часа на почивните дни. Не всички обаче приемат новината за наближаващата "буря на века" със страх.

Барбара Уолтър, жител на Ню Йорк: "Не се оплаквам, даже се радвам, че ще има сняг".
Антъни Росарио, жител на Ню Йорк: "В мига, в който се прибера от работа ще се барикадирам и няма да мръдна никъде до понеделник".

Въпреки, че за някои предстоящата буря е повод за шеги, общинските служби са в готовност за много работа. Стотици снегорини са разположени по ключови пътни артерии, за да помогнат за разчистването на пътищата. Във Вашингтон, където вече започнаха първите снеговалежи, затвориха училища, държавни институции, метрото няма да работи поне до понеделник. Летищата по цялото Източно крайбрежие пък бяха принудени да отменят повече от 2500 полета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасителна акция в парк Бачиново
Спасителна акция в парк "Бачиново"
Пловдив - във „висшата лига“ на туризма
Пловдив - във „висшата лига“ на туризма