НОВИНИ

Чешки кинодейци започват гладна стачка в деня на годишнината от Пражката пролет

Седем кинематографисти от Чехия започнаха гладна стачка в подкрепа на украинския си колега Олег Сенцов, който е в руски затвор. Неговото здравословно състояние след 100 дни без храна е критично. Сенцов, който е противник на анексията на Крим от Русия, е осъден на 20 години затвор в Сибир, като предполагаем ръководител на антируско терористично движение. Чешките кинематографисти са избрали да започнат гладната си стачка в деня на 50-тата годишнина от края на Пражката пролет.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:16, 21.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Пред сградата на радиото в чешката столица бяха почетени жертвите на социалистическия режим и на войските на страните от Варшавския договор, които потушават "революцията на интелектуалците".

Отбелязването на годишнината отразява политическото разделение на хората в страната. Премиерът Бабиш почти напълно е заглушен от освирквания. Причината - комунисти, които омаловажават Пражката пролет, от няколко седмици за първи път след 89-та са включени във власта. Те подкрепят правителството на малцинството, което Бабиш ръководи.

Поглед назад: През 1968 г. надеждата е комунистът реформатор Александър Дубчек .Той дава възможност за свобода на изразяването и медиите, докато Съветският съюз прекъсва насилствено този социалистически експеримент с танкове на Варшавския договор.

Владимир Ханцел, който е бил секретар на първия чешки президент Вацлав Хавел, счита честването за повод да се припомни, че свободите, които са ежедневие в днешна Чехия, не са даденост или вечност.

Владимир Ханцел, бивш сектретар на Вацлав Хавел: Потушаването на Пражката пролет беше шамар в лицето. След него дойде отрезвяването. Хората, които преди подкрепяха свободата и демокрацията, започнаха да се окопават като се грижеха само за себе си.

За милиардера Бабиш Пражката пролет не е значима тема. Президентът Земан мълчи - нито реч, нито изявление, нито дори прессъобщение. Чешкото общество обаче си спомня за събитията от преди 50 години с различни инициативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ципрас обяви края на новата гръцка Одисея
Ципрас обяви края на новата гръцка "Одисея"
Всеки трети българин пътува с цел туризъм, предпочитаме дестинации в родината
Всеки трети българин пътува с цел туризъм, предпочитаме дестинации в родината