НОВИНИ

Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет

Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:18, 21.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Чехия отбелязва половин век от смазването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от окупацията в Чехословакия през 1968 г. В нощта на 20 срещу 21 август Москва и нейните съюзници преминават чехословашката граница, за да се сложи край на реформаторското движение "Пражка пролет".

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на съветските танкове.

Мирослава Хлавакова, протестираща: Много е важно да припомним за окупацията. За тези, които я преживяха, тя е нещо ужасно. 50-те години също бяха ужасни и едва през 1989 г. поехме глътка въздух. Трябва да го напомняме на младото поколение, защото това не трябва да се повтаря.

Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, където нейното посолство сред най-многобройните като персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Ивайло Крайчовски
Почина Ивайло Крайчовски
Тръмп се закани, че няма да прави отстъпки за Турция
Тръмп се закани, че няма да прави отстъпки за Турция