НОВИНИ

Ден на паралментарни избори в Чехия

Партията на чешкия милиардер Андрей Бабиш води в приключилите днес парламентарни избори в Чехия. Формацията на „чешкия Тръмп“, както го наричат, е спечелила 30 на сто от гласовете, при близо 78 процента преброени бюлетини. Смятаните за преки съперници на Бабиш социалдемократите са едва на шеста позиция. Изненадващо крайнодясната партия „Свобода и пряка демокрация“ на Томио Окамура е втора с 11 процента.

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 21.10.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

7 500 кандидати от 31 партии си оспорваха 200 депутатски места.

Повечето избиратели бяха с нагласа да предадат властта на партия,създадена преди 6 години, чийто лидер обещава да реши всичките им проблеми - от транспорта до корупцията. 63 годишният Андрей Бабиш e доларов мултимилиардер и евроскептик. Противниците му смятат, че е опасност за демокрацията.

Павел Беранек втори, избирател в Прага: Има опасност Чешката република да стане авторитарна държава, дойдох, за да предотвратя това.

Управляващите социалдемократи заложиха на досегашните успехи като безработица от 2,9 процента, най-ниската в Европейския съюз. Андрей Бабиш беше финансов министър в кабинета на Соботка до месец май, тази година, преди да бъде уволнен.

Бохуслав Соботка, премиер на Чехия: Избирателите ще решат дали социалната държава ще се съхрани, дали ще останем в европейския съюз и НАТО и дали екстремистките сили ще станат по-силни.
;

Има и гласоподаватели, които са се насочили към партии извън традиционното ляво и дясно. Такава крайнодясната формация на Томио Окамура, чийто баща е японец, а майката - чехкиня. Партия иска излизане от Евросъюза.

Павел Карлик последен, избирател в Прага: Мисля,че прекарахме достатъчно време с партии като Социалдемократическата и Гражданската демократичeска партия,време е за промяна.

Избирателният праг в Чехия е 5 процента, а населението малко над 10 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадрид разпуска каталунското правителство, в Барселона имаше протести
Мадрид разпуска каталунското правителство, в Барселона имаше протести
Доналд Тръмп ще разсекрети документите за убийството на Кенеди
Доналд Тръмп ще разсекрети документите за убийството на Кенеди