САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори в Гърция

Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори в Гърция. Опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис е сочена за победител от социологическите агенции. Министър-председателят Алексис Ципрас и неговата крайно лява партия "Сириза" закриха кампанията с огромен митинг в Атина, а Мицотакис избра да направи финална обиколка на Северна Гърция край Солун, където беше и нашият екип. Подробностите от Александър Марков и Станислав Златев.

Александър Марков
от Александър Марков
08:34, 06.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Хиляди привърженици на Кириакос Мицотакис се събраха в Солун, за да станат свидетели на последната му реч в края на предизборната кампания. Соченият за победител обеща да изведе Гърция на нов икономически път.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Най-важният приоритет за правителството ми ще бъде създаването на нови работни места и подкрепа за средната класа, унищожена от настоящия кабинет чрез свръх високи данъци.

Верен критик на Преспанското споразумение със Северна Македония за името, Мицотакис неслучайно закри кампанията си в Северна Гърция.

БНТ: Г-н Мицотакис, ще поискате ли промяна на Договора от Преспа?
Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Ще го обсъдим след изборите. Тук е истинската Македония. Аз никога не бих подписал подобно споразумение и обещавам да работя, за да поправя щетите от това.

А феновете му ръкопляскаха: уморени от икономическата криза и с изострена националистическа нотка.

;

В Атина премиерът Алексис Ципрас напомни пред хиляди привърженици, че е превел страната през най-тежката криза.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция, лидер на "Сириза": Технократите от Тройката кредитори вече не решават съдбата ни. Тук сме - горди и свободни, защото избегнахме заробването на нашия народ.

Ципрас обеща по-силна Гърция в Европа.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция, лидер на "Сириза": Ще създадем по-силна Гърция, която кове съюзи, Гърция, която никой няма да може да изнудва и чиито суверенни права да нарушава в Егейско или Средиземно море.

Според прогнозите обаче, Ципрас ще загуби с над 8% от Мицотакис.

Вемунд Аарбаке, преподавател по политология в Университета "Аристотел", Солун: Очертава се "Нова демокрация" да спечели изборите. През последните дни разликата между "Нова демокрация" и "Сириза" се увеличава и няма признаци, че ще се понижи.

Най-вероятно "Нова демокрация" ще може да сформира самостоятелно правителство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съвети от инструктор: Как да шофираме безопасно в горещините
Съвети от инструктор: Как да шофираме безопасно в горещините
В Деня на независимостта: Мадуро с призив за диалог, Гуайдо заклейми диктатурата
В Деня на независимостта: Мадуро с призив за диалог, Гуайдо заклейми диктатурата