НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Кириакос Мицотакис за договора със Северна Македония

С финални митинги тази вечер приключва кампанията преди предсрочните парламентарни избори в Гърция. Очаква се опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис да спечели убедително над управляващата "Сириза" на премиера Алексис Ципрас. След като загуби европейските и местни избори през юни, сега Ципрас е изправен пред трето поред поражение.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 05.07.2019
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Кириакос Мицотакис неслучайно избра да завърши кампанията си в Солун в Северна Гърция, региона Македония. Залогът е един - дали Гърция, "непослушното дете на Европа", ще поеме по нов политически път.

Управляващата радикална левица "Сириза" на премиера Алексис Ципрас, която преведе страната през три мащабни и болезнени спасителни програми заради 10-годишната финансова криза, посрещна миграционната криза и подписа Договора със Северна Македония за името, е напът да загуби, и то с гръм и трясък тези избори. Въпреки че страната все още е с най-високия дълг в ЕС - 180% от БВП, Гърция бавно се възстановява и обръща гръб на Ципрас.

Човекът, към когото са устремени всички погледи, е Кириакос Мицотакис, лидерът на консервативната опозиционна партия "Нова демокрация". 51-годишен възпитаник на "Харвард", наследник на известната политическа фамилия, Мицотакис обещава предоговаряне на тежките условия с кредиторите на Гърция, икономическо възстановяване, нова Гърция.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Ще го обсъдим след изборите. Тук е истинската Македония. Въпросът за името беше разрешен - споразумението стана реалност след по-широки дискусии с нашите партньори. Аз, обаче, никога не бих подписал подобно споразумение, което преотстъпва македонската идентичност и език. Обещавам да работя, за да поправя щетите от това споразумение.
Алексис Ципрас, премиер на Гърция, лидер на "Сириза": Пълен обрат и победа на изборите в неделя е въпрос на съвест! Спомнете си през какво преживяхте през 2014 г. и къде е Гърция сега - свободна от оковите на Международния валутен фонд и кредиторите. През 2015 г. поехме управлението с празна държавна хазна, а сега оставяме 35 млрд. евро - пари, които са саможертва на всички гърци.
;

И Ципрас, и Мицотакис обещават данъчни съкращения, привличане на инвестиции и нови работни места, за да върнат вярата на свръхобложената средна класа и поне някои от 400 000-те хиляди млади студенти, напуснали страната заради кризата.

Големият проблем е Преспанският договор за спора за името с Македония, който Ципрас и македонския премиер Заев подписаха миналата година. Договорът беше отхвърлен на референдум от гърците, но въпреки това Ципрас го подписа. Именно затова Мицотакис завършва кампанията си тук, в региона Македония. Мицотакис обещава да преразгледа някои от клаузите на споразумението.

Вемунд Аарбаке, преподавател по политология в университета "Аристотел": Не мисля, че Кириакос Мицотакис ще поиска промяна в Преспанското споразумение, нито мисля, че наистина иска да го промени. Всичко, което казва по отношение договора, е изцяло за вътрешнополитическа употреба. Реториката е много агресивна, но няма да предприеме някакви реални промени, що се отнася до Преспанския договор.
Не очаквам да има протести по улиците на Северна Гърция, ако Мицотакис не промени Споразумението. Може би някои местни политици ще продължат да поддържат въпроса в дневния ред и да повтарят, че се опитват да променят клаузите по него, но не мисля, че ще има каквито и да било реални промени в политиката.

След като обиколи четири града в района на Солун днес, Кириакос Мицотакис ще завърши кампанията на площ "Аристотел" в Солун. На изборите се очаква висока избирателна активност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В понеделник ще обсъдят напредъка на България за членство в ERMII
В понеделник ще обсъдят напредъка на България за членство в ERMII
Протести в Исландия срещу депортирането на афганистанци в Гърция
Протести в Исландия срещу депортирането на афганистанци в Гърция