НОВИНИ

Среща на върха в рамките на инициативата "Берлински процес"

В полския град Познан премиерът Бойко Борисов участва в срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на инициативата "Берлински процес". Пред тях той заяви, че ключовата дума е доверие. За него всички страни трябва да работят заедно, защото е гаранция за сигурност и стабилност в региона.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 05.07.2019
Чете се за: 01:32 мин.
По света

В Познан лидерите на страните членки от Евросъюза от Германия, Великобритания, Франция, Полша, България за пореден път казаха своето категорично да за европейската перспектива на партньорите си в берлинския процес - страните от Западните Балкани.

Заявено бе, че там, където има исторически различия, заслужава да се заложи на икономическо сътрудничество и инвестиции в инфраструктурата и другите сфери на икономиката в балканските страни.

Безспорно една от големите новини от този форум, за която България и Република Северна Македония получиха поздравления от всички днес тук, е общото председателство на Берлинския процес, което ще си поделят догодина.

Това се случва за първи път от началото на процеса през 2014 г. страна член и страна кандидат да бъдат домакини, подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това е сериозна крачка напред и показа смелост при решаване на конфликтите. Аз не познавам някой, който да не се възхищава на България и Северна Македония за подписването на договора им за добросъседство, който направи възможно това общо домакинство.

Българският премиер заяви, че заедно с колегата си Зоран Заев ще направят едно добро председателство и благодари за доверието и личната ангажираност на Ангела Меркел към "Берлинския процес". Каза, че неговият опит сочи, че когато Германия, Франция и Великобритания работят заедно, това винаги води до успех.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Затова помолих колегите да положат усилия в няколко сфери - първо мира, религиозната толерантност, борбата срещу организираната престъпност във всичките ѝ форми. И това, което бих предложил на колегата Заев - да вкараме и екологията, и всичко, което може да опази природата на Западните Балкани.
Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Много се радвам, че заедно с моя приятел Бойко Борисов ще ви поканим догодина в нашите страни и ще въведем много нови практики. Голяма чест е за нас това.

На двустранна сеща в рамките на форума Зоран Заев каза на Борисов, че без неговото лидерство това нямаше да е възможно. Покани го заедно да отбележат и втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство на 1 август и заедно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев. Бойко Борисов изрази удовлетворението, че постепенно и надява се трайно, истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво в Република Северна Македония, като например - президентът на страната Стево Пендаровски.

В рамките на форума премиерът Борисов показа на Тереза Мей и другите европейски лидери снимки на разбитата нелегална фабрика за цигари край Пловдив. И написа във фейсбук, че ги е запознал с данните от кампанията "Инициативата срещу незаконната търговия", които показват, че резултатът от 3.8% за първото тримесечие на 2019 г. е най-ниският от началото на Инициативата досега и е безпрецедентен в целия Европейски съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Исландия срещу депортирането на афганистанци в Гърция
Протести в Исландия срещу депортирането на афганистанци в Гърция
Обсъждат варианти за ТОЛ таксата от 3 до 39 стотинки
Обсъждат варианти за ТОЛ таксата от 3 до 39 стотинки