НОВИНИ

Дерматолози организират безплатни прегледи за акне

Започва образователна кампания за правилната грижа за кожа с акне, в която ще се включат 270 дерматолози от цялата страна. Това каза доц. Гриша Матеев, председател на Българското дерматологично дружество.

дерматолози организират безплатни прегледи акне
bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 27.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Дерматолозите ще преглеждат и консултират безплатно в периода 9-13 октомври. Желаещите да се прегледат трябва задължително да се запишат предварително, като данните за участващите дерматолози са публикувани на интернет страницата www.bioderma.bg.

Близо 90 на сто от хората на възраст 13-24 год. са засегнати от акне в различна степен, но само 10-15 на сто от тях търсят помощ от лекар, единодушни са дерматолозите. Доц. Матеев подчерта, че акнето не е инфекциозно заболяване, а възпалително и се нуждае от лечение. Мит е, че заболяването изчезва и без лечение, допълни той.

Акне се лекува най-малко 3-6 месеца, каза още лекарят. По думите на доц. Матеев засегнатите трябва да ограничат консумацията на шоколад, не трябва да се самолекуват, кожата да не се третира със спирт. Акнето протича по-тежко при пушачи, при жени с хормонален дисбаланс, както и при подложени на стрес.

Лечението на белезите от акне е много скъпо, каза доц. Петьо Брезоев, дерматолог. Той добави, че в интерент има много подвеждаща информация за лечението на акне и посъветва засегнатите от болестта да не се самолекуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС предлага санкции при нарушаване на Регламента за роумининга
МС предлага санкции при нарушаване на Регламента за роумининга
Изграждат система за наблюдение на качеството на въздуха в Разград
Изграждат система за наблюдение на качеството на въздуха в Разград