НОВИНИ

Десетки жертви при нападение на "Ислямска държава" срещу болница в Кабул

Бойци на групировката "Ислямска държава", преоблечени като лекари, нападнаха най-голямата военна болница в Афганистан. Терористите убиха близо 40 души и раниха повече от 50, преди да бъдат ликвидирани от афганистанските специални части.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:45, 08.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Афганистанските специални части кацат с хеликоптер на покрива на военната болница "Сардар Дауд" в Кабул, в която четирима терористи от "Ислямска държава" стрелят напосоки. Ужасът е толкова голям, че някои от хората в болницата са излезли през прозорец върху фасадата на сградата, за да се скрият от куршумите. Други са успели да избягат навън.

Абдул Кадир, лекар във военната болница в Кабул: "Бях в операционната, когато атентатор-самоубиец с лекарска престилка влезе и започна да стреля срещу мен, аз легнах на пода. Тогава нападателят застреля колегата ми. Някак си успях да избягам през задния вход, който беше блокиран с бодлива тел."
Захир Хан, роднина на пациент във военната болница в Кабул: "Бях при пациент в болницата, когато в сградата започна стрелбата. Стреляха по лекари, посетители и пациенти. Скрих се под една маса и минути по-късно успях да избягам."

Целта на нападателите е била колкото се може повече жертви. Болницата е с 400 легла, в дипломатическия квартал на Кабул. Операцията на спецчастите продължи шест часа. Всички нападатели бяха ликвидирани.

Президентът на Афганистан осъди нападението.

Ашраф Гани - президент на Афганистан: "Във всички религии болницата е неприкосновено място, атаката срещу него е атака срещу цял Афганистан."

Талибаните обявиха, че нямат нищо общо с нападението. Според анализатори, "Ислямска държава" използва за първи път тактиката им. Освен това, в дръзкото нападение те виждат знак, че джихадистите са увеличили потенциала си да извършват по-мащабни атаки в Афганистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царевица за пуканки от Аржентина се продава като произведено в България
Царевица за пуканки от Аржентина се продава като произведено в България
Врачанското село Лесура е пред евакуация заради опасен язовир
Врачанското село Лесура е пред евакуация заради опасен язовир