НОВИНИ

Десислава Танева: След повече от година новият закон за храните вече е факт

В студиото на "Още от деня" земеделският министър Десислава Танева заяви, че новият закон за храните беше изработен заедно с представителите на хранителната индустрия, заедно с представители на здравното министерство и министерството на икономиката. "В крайна сметка след година и малко повече приключихме с изцяло нов закон, който от днес е качен на сайта на МЗХ", каза Танева.

десислава танева повече година новият закон храните вече факт
bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 26.04.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"Първо, този закон съответства на най-модерното европейско законодателство в областта на храните. Второ, той е много по-опростена правна рамка, осигуряваща правилата за функционирането на цялата агро-хранителна верига. Трето, той е част от целия законодателен пакет, който е част от политическата ни програма за въвеждане на изцяло ново, ефективно законодателство в областта на храните с една единствена цел - висока степен на защита на потребителя. Това, което той избира, консумира е безопасно и с качество, което той си е избрал, независимо дали е вносно или българско", обясни Десислава Танева.

По думите ѝ, за първи път се регламентира и електронната и онлайн търговия, която досега беше бяло петно в правния мир в областта на хранителното законодателство у нас. Много сайтове вече предлагат различни хранителни продукти и сега ще ги регламентираме, за да може потребителя да е сигурен в това, което поръчва и ще получи нещо качествено.

"До 8 пъти се повишават санкциите към нарушителите и това е като превенция, защото около 2/3 е събираемостта от актовете, които налага БАБХ. В момента имаме различни наказания от порядъка на 200 лв. и те са за установено неправилно етикетиране или съдържание, което е малко несравнимо на база на финансовия интерес, който се преследва. На практика този размер санкции нямат никаква превенция. Най-голямото нарушение е заблудата на потребителя и нарушението на правилата относно съдържанието в храни, каквито нарушения все по-рядко откриваме. Най-тежките нарушения са тези, които драстично нарушават закона по начин, по който възниква риск за здравето на потребителя и най-драстичното наказание е затваряне на съответния оператор", допълни Танева.

"Този закон трябва да създаде равнопоставеност на бизнес операторите, производители и дистрибутори, представители на пазара у нас, така че конкуренцията между тях да стане единствено и само на основата на конкуретноспособността, марката, предлагане и информирания избор на потребителя", каза още земеделският министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Люксембург започна делото Люкслийкс
В Люксембург започна делото "Люкслийкс"
В помощ на Ангел
В помощ на Ангел