НОВИНИ

Дигиталният натюрморт и постмодернизма на Кирил Кацаров

В галерия "ИКАР" София беше представена новаторската изложба на художника Кирил Кацаров "Дигиталният натюрморт и постмодернизма". Авторът представя съвременната епоха като време на подмяна на истинските ценности, на различни възприятия, на илюзия и липса на присъствие.

дигиталният натюрморт постмодернизма кирил кацаров
bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 30.06.2017
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Реалността е отразена, а обектите в някои картини не присъстват действително, а само като образ в монитора.

Например - виждаме една ябълка, но това не е ябълка, а виртуална рефлексия на една ябълка. Дигиталните натюрморти се превръщат в нещо друго. Те са видими, но тяхното присъствие е илюзия. Вие не можете да ги пипнете или изядете, а само може да намерите съществуването им за убедително, без дори да знаете къде и кога е това съществуване. И ако натюрмортът все още представлява "мъртва природа", тук тази природа е двойно мъртва, точно поради същата причина. Така натюрмортът се оказва отражение на отражението.

Всичко това е отклик на случващото се в нашето съвременно общество, което се дистанцира все повече от директна комуникация и всичко се случва чрез технологични устройства. Хората в автобуса, на улицата, в асансьора или в нощните клубове, се търсят в своите смартфони, таблети или лаптопи, за да поддържат връзка. Но тази връзка не е реална. Това е заместител на реалността. Контактът между хората се превръща в нещо различно. Те не се докосват, но докосват сензорни екрани. Човечеството трансформира действителността си в една сурогатна реалност. И така, в интернет става все "по-лесно" да се намерят нови приятели, нови любовни партньори или нова работа, и по-трудно - да се живее в реалния живот.

Изложбата "Дигиталният натюрморт и постмодернизма" може да бъде видяна до 30 юни в галерия "ИКАР".

;

Кирил Кацаров е художник с над 10-годишна активна кариера. Завършил е специалност „Живопис“ в Националната Художествена Академия в класа на професор Андрей Даниел. Има реализирани над 20 самостоятелни изложби живопис и арт проекти в България: София, Дупница, Хасково; както и извън страната: в Германия и Англия. Миналата година взима участие и в „Нощта на музеите“ в София, като представя 60 свои картини, изпринтени върху пана на Моста на влюбените в самостоятелна open-air изложба.

Сред по-известните му арт проекти са: „ Място за вашата реклама“ (2010, 2011), „Труд International“ (2012), „Спорт Unlimited“ (2013, 2014), „Рентгеново пътешествие“ (2016, 2017).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров: 70% от българите получават заплата под средната за страната
Пламен Димитров: 70% от българите получават заплата под средната за страната
Вашингтон упълномощи продажбата на оръжия за 1,3 милиарда долара на Тайван
Вашингтон упълномощи продажбата на оръжия за 1,3 милиарда долара на Тайван