НОВИНИ

Доналд Тръмп се закани да унищожи "Ислямска държава"

Американският президент Доналд Тръмп се закани днес, че САЩ и съюзниците им ще унищожат организацията "Ислямска държава" и ще защитят цивилизацията. "Ще унищожим ИДИЛ и ще защитим цивилизацията. Нямаме друг избор", каза Тръмп на пресконференция с йорданския крал Абдула Втори, чиято страна е във военната коалиция начело със САЩ срещу джихадистката групировка в Ирак и Сирия.

bnt avatar logo
от БТА
21:49, 05.04.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
доналд тръмп закани унищожи ислямска държава

В началото на пресконференцията Тръмп разкритикува извършената вчера "ужасяваща химическа атака" в Сирия срещу "невинни хора, малки деца и дори малки хубави бебета. Тези омразни действия на режима на Асад не може да бъдат толерирани", каза американският президент.Той каза, че станалото вчера е "оскърбление за човечеството" и че неговото отношение към сирийския президент Башар Асад се е променило.

Тръмп каза, че лично за него вчерашната атака "прекрачи много червени линии" - препратка към прочутата "червена линия", начертана от неговия предшественик Барак Обама срещу сирийския режим в случай на употреба на химически оръжия.

Бившият президент Обама обеща да предприеме военни действия срещу Сирия, ако режимът прибегне към химически оръжия, но когато неговата "червена линия" бе прекрачена през лятото на 2013 г., Вашингтон не предприе интервенция.

Крал Абдула похвали Тръмп, че се е ангажирал да се заеме с мирното уреждане на израелско-палестинския конфликт и "това е много окуражаващ знак за всички нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест в Белград срещу избирането на Вучич за президент
Пореден протест в Белград срещу избирането на Вучич за президент
Изгревът на пролетта
Изгревът на пролетта