С нова паралелка за дуално обучение по млекопреработване стартира учебната година в професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в София. Проектът се реализира по програма за сътрудничество между България и Конфедерация...
С нова паралелка за дуално обучение по млекопреработване стартира учебната година в професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в София. Проектът се реализира по програма за сътрудничество между България и Конфедерация Швейцария.
Дуалното образование е отдавна въведено в Европа и представлява паралелно обучение на две места - в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения. Тази година 30 ученици в София ще се обучават по новата програма в паралелката по млекопреработване. Един от тях е десетокласникът Михаил Добрев. Интересът му в тази сфера се събужда съвсем случайно.
Михаил Добрев: "Може да прозвучи малко смешно, обаче веднъж отидох на село и баба правеше сирене и на мен ми хареса."
Михаил мечтае да създаде собствен бизнес, който да развива в България. Разчита новият начин на обучение да го изгради като професионалист.
Михаил Добрев: "Очакванията са ми самото обучение да стане по-качествено и всъщност да виждаме какво се случва в предприятията и да ни показват как да работим, а не както до този момент да го учим основно на теория, а на практиката да ни дават да лепим етикети."
Според държавния секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро дел Амброджо, един от факторите за успешната Швейцарска икономика е именно дуалната система на обучение.
Мауро дел Амброджо: "Системата се основава на три стълба. Здравото партньорство между училищата и фирмите. Възможността един ученик да започне като стажант и да стане изпълнителен директор, както и пряката връзка между образованието и потребностите на бизнеса."
Министърът на образованието проф. Тодор Танев също приветства възпитаниците на професионалната гимназия. И пожела на учениците, когато един ден показват дипломата си, започвайки работа, вратите пред тях да бъдат отворени. Защото млекопреработвателният и производственият сектор у нас изпитва огромна нужда от професионално подготвени кадри.