НОВИНИ

Двама сърби, отвлечени в Либия, са загинали при военна операция на САЩ

Двама сръбски граждани са убити при въздушна офанзива на Съединените щати срещу тренировъчен лагер на "Ислямска държава" в Либия. Загиналите са служители на сръбското посолство, отвлечени през ноември. Белград остро разкритикува Вашингтон и заяви, че преговорите по освобождаването на сръбските граждани са били в процес и е било въпрос на дни двамата да бъдат изведени от плен.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:28, 20.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
двама сърби отвлечени либия загинали военна операция сащ

Американски изтребители удрят либийския град Сабата, на 80 километра от Триполи. Целта на въздушната офанзива са позиции на групировката "Ислямска държава". Убити са около 40 души, сред които и предполагаемият организатор на терористичното нападение срещу тунизийския курорт Сус. В разрушения тренировъчен лагер на джихадистите обаче са и двамата сръбски заложници.

През ноември миналата година Сладжана Станкович и Йовица Степич са отвлечени от при нападение срещу колона от дипломатически коли на Сърбия. Това е първата за Белград заложническа криза, свързана с джихадистите. Премиерът Александър Вучич свика извънредно заседание, където потвърди новината за смъртта на двамата сръбски граждани.

Александър Вучич, министър-председател на Сърбия: "Имаме твърди доказателства, че нашите сънародници са загинали при въздушните удари. Това е тъжен ден за страната ни и изказваме искрените си съболезнования на близките им. Работехме активно за освобождаването им и ако не бяха убити от този приятелски огън, вярвам, че щяхме да ги освободим".

Белград изпрати протестна нота на Вашингтон, за да изрази негодуванието си, че не е отправено предупреждение за предстоящата въздушна атака. Отговорът на Пентагона е, че не са знаели, че в поразените цели има чуждестранните заложници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 500 сирийски бежанци са заловени край Чанаккале
Над 500 сирийски бежанци са заловени край Чанаккале
Камерън обяви решението си за Референдума
Камерън обяви решението си за Референдума