НОВИНИ

Двамата джигити, които потрошиха общо 19 коли, остават в ареста

Два случая от седмицата показаха два абсурда у нас - таксиметров шофьор, който в четвъртък помете 11 коли на паркинг, е карал 24 години без книжка. Друг, който блъсна 8 коли, остава без повдигнато обвинение за шофиране в нетрезво състояние заради пропуски в работата на прокуратурата. Днес съдът гледа мерките за задържане на двамата и ги остави в ареста.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:52, 22.07.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

След гонка с патрулка 27-годишният Даниел Янев удря осем автомобила. Според съда с действията си мъжът е застрашил живота на полицаите и като по чудо няма тежко ранени или загинали. При ареста опитал да избяга и заплашил униформените, че ще ги уволни, защото имал връзки в МВР, отправил заплахи и към техните деца. Според свидетелски показания шофьорът миришел силно на алкохол.

Какво пи преди да седнеш зад волана?

Бира.

Колко?

Не знам.

Чувстваш ли се виновен?

Да, съжалявам.

Оказва се обаче, че Даниел няма да получи обвинение за шофиране след употреба на алкохол. Причината - отказал кръвна проба, а прокуратурата не е поискала от съда разрешение да бъде направена принудително такава.

Ивайло Петров, прокурор: Не мога да коментирам действията на колегите. Не съм говорил с тях. Това така или иначе не е направено. За да повдигна обвинение аз трябва да докажа, че той има концентрация в кръвта над 1,2 промила, което няма как да стане с неговото изявление - аз пих една бира, или пих две бири."
Оказва се, че заобикалянето на кръвните проби не е прецедент.
Ивайло Петров, прокурор: Преди няколко месеца съдът беше дал такова разрешение обаче разследващите полицаи бяха обиколили всички болници в София и нито един лекар не е поискал да вземе кръв, тъй като лицето си стягало мускулите и лекарят можел да го нарани въпреки разрешението на съда.
Ние даже в прокуратурата имахме среща с един експерт от ВМА. Обсъждахме такива въпроси, но и той поддържаше становището на лекарите, че ако лицето не желае доброволно да се отпусне, да се остави да му вземат кръв въпреки разрешението на съда никой лекар няма да посмее да му забие спринцовката."

Героят от втория фрапантен случай също отказал първоначално да му направят алкохолна проба. Иво Нацев преди три дни влезе в криминалните хроники след като удари с такси 10 коли след гонка с полицията. Според свидетели шофьорът е миришел на алкохол и едвам се е държал на краката си, при ареста ударил един от полицаите в гърдите.

Иво Нацев: Спука се предна дясна гума, занесе се колата. Леко съм ударил другите таксита и просто спрях в буса, това е. Не съм пил. Дал съм кръв и урина."

Резултатите за наличие на алкохол в кръвта все още не са готови. В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият кара без книжка 24 години.

Иво Нацев: "От 1994 г. съм шофьор. Книжка имате ли? Не, нямам. Как сте работил като таксиметров шофьор? Не съм работил такси. Колата не е работила такси. Документите са върнати във фирмата и разрешителното и пътната книжка. Колата отивах да я карам на ремонт."

Софийският районен съд остави в ареста и двамата шофьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въведоха карантинна зона в община Болярово
Въведоха карантинна зона в община Болярово
Умъртвиха и последните три стада в Шарково
Умъртвиха и последните три стада в Шарково