НОВИНИ

Експеримент: Как да шофирате безопасно при заледени участъци?

Вижте експеримент, който показахме в "Денят започва" как става преминаването през завой със заледен участък. Демонстрацията, ръководена от автомобилния състезател Димитър Илиев, която направихме до телевизионната кула в местността "Копитото", е с три вида автомобили - с предно, задно предаване и задвижване на четирите колела.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:21, 04.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Димитър Илиев, автомобилен състезател: Зимата е един от сезоните, в които е най-трудно за водачите, защотосе дължи най-вече на честата смяна на сцеплението. При по-стари автомобили, когато почувстваме, че задницата губи сцепление, шофьорът трябва да навие десен волан, дори да имаме ляв завой и с комбинация отнемане на газта. При предно предаване става по-лесно овладяването. Отнема се газ само. Почувстваме ли, че имаме недозавиване, отнемаме от газта и задържаме волана, на където сме го навили. Много страшна е рязката смяна на ленти. При повторното поведение колата обикновено губи сцепление и овладяването става невъзможно. През зимата трябва да търсим максимална плавност и трябва да бъдем на по-високи предавки. При зимни условия автомобилите 4х4 винаги са за предпочитане, но са и най-скъпи.

Основният съвет на автомобилния състезател Димитър Илиев към всички шофьори бе да конторлират скоростта си дори да изглежда сухо.

"Ние трябва да се опитаме да предвидим рисковете преди да попаднем в някоя сложна ситуация. Основните проблеми идват от загуба на сцепление, висока скорост и самонадеяност. Проблем номер 1 за пътните инциденти е разсейването. Хората надценяваме своите възможности, мислим си, че когато управляваме автомобил може да пишем смс-и да мислим за всякакви неща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив ще ремонтира Централния младоженски дом
Община Пловдив ще ремонтира Централния младоженски дом
Сърбия не може да подари Косово, заяви сръбският патриарх Ириней
Сърбия не може да подари Косово, заяви сръбският патриарх Ириней