НОВИНИ

Еманюел Макрон присъства на икономическия форум в Санкт Петербург

Износът на руски газ за Европа рано или късно ще бъде либерализиран. Това каза президентът Владимир Путин на среща с руски и френски бизнесмени по време на икономическия форум в Санкт Петербург. Путин посочи, че руските газопроводи, свързани с потребителите в Европа, на практика нямат конкуренти - ако Европа не иска да купува три пъти по-скъпо синьо гориво от други производители. Френският президент Еманюел Макрон, който участва във форума, призова френските компании да инвестират повече в Русия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:18, 25.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Френският президент Еманюел Макрон подаде ръка на Русия, за да бъде „прикрепена към Европа“. Това предаде Франс прес за речта на Макрон на икономическия форум в Санкт Петербург. Той участва в днешната програма заедно с японския премиер Шиндзо Абе.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Вярвам дълбоко, че историята и съдбата на Русия са в Европа. В една партньорска Европа, скъпи Шиндзо, която има желание да работи с всички - както с Близкия Изток, така и с Азия. Но нашата история е обща.
;

Макрон не пропусна любимата си тема за суверенитета на отделните държави, като предпоставка за доверието помежду им. В същото време той посочи, че ЕС е пръв търговски партньор на Русия и призова за подобряване на икономическите връзки помежду им.

Премиерът Шиндзо Абе каза, че Русия и Япония трябва да подпишат мирен договор, за да реализират амбициите си за икономическо сътрудничество. Двете страни нямат такъв договор след Втората световна война заради спор за няколко тихоокеански острова.

;

Домакинът на форума посвети голяма част от речта си на политиката на санкции, която, според него може да окаже пагубно влияние на световната икономика.

Владимир Путин, президент на Русия: Нарушението на правилата става правило. Откритите пазари и честната конкуренция постепенно се изместват от разни изключения, ограничения, санкции. Те станаха официални инструменти в търговската политика на много страни.

Путин каза още, че днес не са нужни търговски войни, а пълноценен мир и припомни, че девизът на тазгодишния форум е „Създавай икономика на доверието“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста началника на Пътна полиция - Благоевград
Съдът остави в ареста началника на "Пътна полиция" - Благоевград
ДРУГИТЕ новини:Спомен за Гриша Островски
ДРУГИТЕ новини:Спомен за Гриша Островски