НОВИНИ

Еманюел Макрон в Атина се обяви за реформиране на Европа

Френският президент Еманюел Макрон е на посещение в Гърция. В символична реч снощи в столицата Атина Макрон се обяви за реформиране на Европа. По-рано, по време на среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, френският държавен глава призова Международния валутен фонд да покаже добронамереност в предстоящите разговори за гръцкия дълг.

bnt avatar logo
от Ива Стойкова
07:19, 08.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Нов тласък на Европа иска да даде френският президент Еманюел Макрон. Неслучайно той избра мястото за своята реч - хълма на Атина, под Акропола, смятан за люлката на демокрацията.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Европа е единственото алтернативно решение, но ако продължим да не виждаме какво се случва и да го отричаме, ние ще бъдем поколението, отговорно за смъртта на Европа. Европа ще се разрушава бавно, година след година.

Как вижда реформирането на Европа френският държавен глава? 39-годишният лидер иска да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент. Той обяви, че ще разкрие пътна карта за ЕС след парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Еманюел Макрон подкрепя идеята 78-те места на Великобритания в Европейския парламент да се дадат на общи представители на ЕС, които да се изберат от всички граждани на съюза след Брекзит. Макрон изненада с позицията за гръцкия дълг, критикувайки Международния валутен фонд и ролята му в решаването на гръцката криза.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Много грешки бяха направени в Европа и еврозоната. Много пъти разчитахме на лъжи и трябва да признаем със смирение, но и решимост, че не винаги сме казвали истината на хората. Казваме им, че някой може да живее в Атина, без реформи, по начина по който живее някой друг в Берлин, но накрая кой ще плати цената за тези лъжи? Не политиците, а гръцкия народ.

Днес президентът на Франция и гръцкият премиер ще председателстват среща на френски и гръцки бизнесмени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуация във Флорида в очакване на Ирма
Евакуация във Флорида в очакване на "Ирма"
Все още не са ясни мотивите за стрелбата в Костенец, при която беше убит мъж
Все още не са ясни мотивите за стрелбата в Костенец, при която беше убит мъж