НОВИНИ

ЕП даде зелена светлина за по-нататъшни преговори по пакет "Мобилност"

Комисията по транспорт в Европейския парламент гласува днес за започването на преговорите между парламента, Европейската комисия и държавите членки по пакет "Мобилност". Това е поредната стъпка по пътя на приемането на пакета, станал известен като "пакета Макрон". Българските евродепутати са на мнение, че транспортният бранш у нас трябва да направи компромиси.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:20, 24.09.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Българските евродепутати гласуваха против започването на така наречените триалози, но повечето от колегите им подкрепиха преминаването на пакета в следващата фаза.

Петър Витанов, евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите: Не беше нещо неочаквано предвид вота миналата седмица. От тук насетне следва изпращане на тези досиета на междуинституционален дебат и нашата основна амбиция остава в намирането на компромисен вариант.
Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Ние не гласувахме за получаване на мандат на целия пакет. Той трябва да бъде отхвърлен категорично и това е нашата позиция. За съжаление резултатът не е такъв какъвто ние искаме.

Евродепутатите очакват от тук нататък транспортният бранш у нас да се обедини и да направи отстъпки.

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП: До сега имаше проблеми с това, че браншът говореше на няколко гласа - различни организации приемаха едно, отхвърляха друго, това само ни пречи. Защото никой не смее да поеме отговорност да поеме отговорност за предложенията, които се дават. Започват преговори и мое мнение е, че трябва да останат двете най-важни неща - да отпадне връщането на камиона и да отпадне връщането на водача, а с другото да направим компромис в степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива.

Очаква се преговорите по пакет "Мобилност" да започнат още този месец. Вероятно те ще продължат и след Нова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Гуцанов: БСП-Варна беше във възход, от интернет научихме листата
Борислав Гуцанов: БСП-Варна беше във възход, от интернет научихме листата
ДРУГИТЕ новини: Нощта на прилепите
ДРУГИТЕ новини: Нощта на прилепите