НОВИНИ

Великобритания плаща за връщане на клиенти на "Томас Кук"

Преките жертви на хаоса, който фалитът на "Томас Кук" предизвика в световен мащаб, са 600 хиляди души. Британското правителство отказа да спаси туроператора от срив, но е готово да плати над 100 милиона паунда за връщането на засегнатите британски туристи у дома им. Дъщерните компании на "Томас Кук" в Европа също са изправени пред банкрут и от това могат да бъдат засегнати още поне 450 хиляди техни клиенти.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:31, 24.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Британското правителство планира да върне в родината им всичките над 155 000 засегнати в момента британски клиенти на "Томас Кук" за 2 седмици с около 1000 полета до 18 различни държави. Вчера благополучно са репатрирани 14 700 души, включително от България, днес - още 16 000. А онези, които търсят алтернативно спасение, се оплакват, че конкуренти на "Томас Кук" в бизнеса, са увеличили двойно или тройно цените на самолетните си билети.

Кабинетът на Борис Джонсън беше обвинен, че е допуснал краха на "Томас Кук", отказвайки да даде гаранция за 200 милиона паунда спасителен пакет, предложен от турското правителство и испански хотелиери.

Андреа Ледсъм, министър на бизнеса: "Ясно е, че това щеше да бъде хвърляне на пари на вятъра. Затова помагаме на засегнатите хора."

Премиерът Джонсън разкритикува ръководството на "Томас Кук" за натрупаните дългове от над 2 милиарда паунда. А пресата на Острова пресметна, че последните петима директори на компанията са взели общо 47 милиона паунда заплати и бонуси.

Дъщерните компании на "Томас Кук" също са в шок. В Полша утрешните полети бяха отменени. В Германия, която има около 140 000 засегнати туристи, притежаваната частично от "Томас Кук" компания "Кондор", моли правителството за заем от 200 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърците се разгневиха и на правителството на Кирякос Мицотакис
Гърците се разгневиха и на правителството на Кирякос Мицотакис
Генералният директор на БНР определи ситуацията в радиото като тревожна
Генералният директор на БНР определи ситуацията в радиото като тревожна