НОВИНИ

Парламентът в Грузия възобнови работата си

Парламентът на Грузия възобнови работата си. В ранния следобед спецчасти освободиха силово входовете на сградата, блокирани от демонстранти. Няма данни за пострадали, задържани са десетки. Председателят на парламента върна символично на опозицията катинара и веригите, с които беше заключен централният вход на зданието, с думите, че в Грузия никой не може да организира преврати. Как се стигна до поредната политическа криза в страната - разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:35, 18.11.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

За да освободи окупираната от снощи от протестиращи сграда на Парламента, полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ. Демонстрантите имаха 30 мин. да освободят входовете доброволно. След изтичането им спецчастите бяха задействани.

Около час по-късно, въпреки оказаната сериозна съпротива, грузинските депутати се върнаха на работните си места. От демонстранти беше освободен и част от един от основните булеварди в Тбилиси - Шота Руставели. Акцията на опозицията продължи на изградената близо до Парламента сцена, с речи на част от лидерите ѝ и под зоркия поглед на служителите на реда. До поредната политическа криза се стигна след провал на депутатите да гласуват промени в Конституцията миналата седмица.

Те трябваше да позволят преход от смесена към пропорционална система за гласуване, която да се използва по време на парламентарните избори, планирани за октомври 2020 година. За да мине предложението, бяха необходими гласовете на 113 от общо 150 депутати. За промяната обаче гласуваха 101.

Въздържаха се представители на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия". Това доведе и до мащабния антиправителствен митинг снощи, в който участваха повече от 20 хиляди души.

Сергей Капанадзе, опозиционен лидер: Много прости искания - преминаване към пропорционална система на гласуване и незабавни парламентарни избори, защото това правителство изгуби легитимността си да управлява. Това е.

САЩ и ЕС призоваха властта и опозицията към диалог. Дали обаче той ще е възможен не е ясно, защото в парламентарната зала се върнаха само депутатите от управляващата партия. Опозицията обяви бойкот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 години от първия свободен митинг след падането на Тодор Живков от власт
30 години от първия свободен митинг след падането на Тодор Живков от власт
Има ли напрежение в ГЕРБ - Видин
Има ли напрежение в ГЕРБ - Видин