НОВИНИ

ЕС и Турция финализираха споразумението за миграцията

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за намаляване на мигрантския поток към Европа. От неделя всеки мигрант, стигнал незаконно до гръцки остров, ще бъде връщан в Турция. В замяна на това Анкара получава финансови и политически стимули.

Владислав Велев
от Владислав Велев
22:35, 18.03.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

След преговори, продължили повече от две седмици и финализирани в петък, вече е ясно какво получава Турция в замяна на спиране на мигрантския поток към Европа.

Планът Европейски съюз - Турция влиза в сила от полунощ в неделя. След тази дата всички мигранти, влезли незаконно на гръцките острови, ще бъдат връщани обратно в Турция. Там ще бъдат третирани според международните закони и няма да бъдат връщани в страните, откъдето идват.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Трябваше да се уверим, че всеки един мигрант, пристигащ в Европа ще бъде третиран индивидуално, с други думи - че нашето споразумение отговаря на всички европейски и международни закони. Това изключва всякакъв вид колективно експулсиране. В този процес ще бъдат поканени да участват агенции на ООН.

В замяна на това Анкара получи уверения за влагане на повече енергия в преговорите за членство в Европейския съюз, без да има ангажимент за отваряне на нови преговорни глави, освен тази за бюджета, чието разглеждане е по график.

Шенгенските визи за турците ще паднат само ако страната изпълни всички условия, които важат и за останалите. Анкара се ангажира с бързо изпълнение, а преглед на постигнатото ще се направи през април.

Ще се ускори използването на вече заделените за бежанците в Турция три милиарда евро от Европейския съюз. Още три милиарда ще бъдат отпуснати през следващите две години, когато бъдат усвоени сега наличните.

В схемата "един за един" ще участват не повече от 72 хиляди мигранти, които ще бъдат презаселени в Европа. Ще се направи преглед на ефективността на схемата.

Турският премиер изглеждаше удовлетворен от условията на споразумението:

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: Днес разбрахме, че Турция и Европейският съюз имат една и съща съдба, едни и същи предизвикателства, едно и също бъдеще. Срещнахме се заради задълбочаване членството на Турция и заради мигрантската криза. Но днес се съгласихме, че нашата връзка е с визия за по-стратегичски отношения между Турция и Европейския съюз.

Намиращите се в момента в Гърция около 45 хиляди мигранти би трябвало да бъдат презаселени в различни европейски страни. Гърция спешно ще получи експертна помощ за обработване данните на новопристигащите хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как беше заловен Салах Абдеслам - най-издирваният човек в Европа (СНИМКИ+ВИДЕО)
Как беше заловен Салах Абдеслам - най-издирваният човек в Европа (СНИМКИ+ВИДЕО)
Радан Кънев: ДСБ е в опозиция и не коментира кадровата политика на кабинета
Радан Кънев: ДСБ е в опозиция и не коментира кадровата политика на кабинета